Софийската градска прокуратура ще протестира определението на Софийския градски съд, с което днес беше изменена мярката за неотклонение на подсъдимия Йоан Матев от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Прокуратурата не споделя изводите на съдебния състав, с които е мотивирал решението си, а именно необосновано дългия срок на задържането на подсъдимия и намален интензитет на предположението, че Йоан Матев може да се укрие.

Подсъдимият е бил предаден на съд по обвинение за извършено от него умишлено убийство на 15-годишния Георги Игнатов. - по чл. 116, ал. 1, т. 6 от Наказателния кодекс.

Престъпното деяние станало на 02.06.2015 г. в Борисовата градина. Установяването на извършителя и привличането му към наказателна отговорност - през м. февруари 2017 г.

Девет месеца по-късно – през м. ноември 2017 г., Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Й.М. Оттогава се провежда съдебно производство на първа инстанция.

В хода му защитата на подсъдимия е поискала провеждане на разпити на нови 20 свидетели, включително един, който понастоящем е в Обединеното кралство. Това искане е било прието от съда.

„Фактът, че подсъдимият дълго време се е укривал, а за неговото установяване бе потърсено дори и съдействието на българските граждани, както и тежестта на извършеното деяние, са водещите мотиви в законоустановения срок да протестираме определението на съда“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!