Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, член на ИК на ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните политически теми.
 
Празника на града
 
“Властта и ГЕРБ. Колко високи гости имахте на празника на Стара Загора 5 октомври и кое направа атмосферата вдъхновяваща”, попита Беновска.
 
Живко Тодоров поздрави още веднъж старозагорци с празника на града и заяви, че патриарх Неофит е бил на празника, заедно с членове на Светия Синод, а домакин е бил митрополит Киприян. Институциите работят заедно и участват активно в обществения живот. Освен в духовния живот, митрополит Киприян участва и в светския живот на града.
 
“Вие получихте църковен орден. Какво значи това”, попита Беновска.
 
Живко Тодоров е получил този църковен орден във връзка с помощта, която оказват на митрополията на Стара Загора. Като българския, православен народ, трябва да подкрепяме църквата и вярата си, която ни е запазила и е в устоите на държавата.
 
Качеството на ремонтите
 
“Връщам Ви към политиката. Предстоят избори за Европейски парламент и местна власт. В София срещу Йорданка Фандъкова се опитват едни наследници на бивши реститутки и едни претенденти за власт – БСП, да я разпънат на кръст”, попита Беновска.
 
Живко Тодоров сподели, че всеки е преживявал несгоди с някои български майстори. Има много фирми, които работят добре и качествено, но също има и фирми с некачествени работници, които не могат да организират работния процес. А после отговорността и вината се прехвърля върху кметовете. Кметовете трябва да обръщат внимание на всички проблеми, които поставят гражданите и да се взимат адекватни решения, посочи Живко Тодоров. Кметът на Стара Загора даде пример как когато общината влезе в ролята си и оставя ясно правилата за контрола на тези фирми им се налога да работят по-качествено за добър резултат. Общината трябва да бъде съвестен възложител и да постави срок за отстраняване на всички дефекти.
 
“Вие знаете от опита си на кмет, че гражданите не сме склонни да Ви простим, че сте повикали лоши майстори”, попита Беновска.
 
Живко Тодоров постави въпроса за качествената работна ръка. Фирми, които не работят качествено и са се изложили по европейски проекти, не трябва да имат право да работят да кандидатстват и да печелят обществени поръчки. Основният критерий, който се залага по всички програми, е по-ниската цена.
 
“Не съм толкова богат да купувам евтино. Не се ли убедихме, че по-ниската цена води до по-ниско качество”, отвърна Беновска.
 
Живко Тодоров напълно се съгласи с водещата. Нужна е промяна в законодателството, която да отсее тези фирми, които са сериозни и когато една община избере от тези фирми, накрая ще е сигурна, че резултатът ще бъде добър.
 
Законът за частната охранителна дейност
 
“Какво стана с намерението за общинска полиция в Стара Загора”, попита Беновска.
 
Живко Тодоров коментира оттеглянето на законопроекта за частната охранителна дейност. Според него, много от аргументите нямат нищо общо с действителността. Не е вярно, че кметовете ще станат феодали или пък, че ще се създават наказателни отряди. Един кмет има правомощия, които да осъществява, но служителите му нямат такива правомощия, един общински служител няма право да спре някого на улицата и да поиска личната му карта, защото това не е вменено в закона. Децентрализацията и повечето правомощия надолу е нещо хубаво за демокрацията и за хората. Всички в Управителния съвет на НСОРБ подкрепят закона за частната охранителна дейност.
 
Индустриалните зони
 
“Министър Караниколов каза, че има стабилизация на инвестициите, които са насочени към купуване на дълготрайни материални активи, а не за стартиране”, попита Беновска.
 
Живко Тодоров отбеляза, че на министър Караниколов е уважил празника на Стара Загора и му благодари затова, че е първият министър, който обикаля страната и подкрепя индустриалната зона не с думи, а с действия. 3,5 млн.лева са отдели от държавата за индустриалната зона на Стара Загора. В нейния борд участва бизнеса на града, Агенцията за регионално икономическо развитие и представители на Общинския съвет. В индустриалната зона има производства с висока добавена стойност, с по-високо заплащане и по-квалифицирана работна ръка. Тази зона ще създаде инвестиции за десетки милиони, които ще бъдат направени в Стара Загора.
 
Професионалното и дуалното образование
Беновска попита как се развива професионалното и дуалното образование в града.
 
Живко Тодоров отбеляза, че бизнесът в провинцията остава без добра работна ръка, защото голяма част от младите търсят работа в столицата или в чужбина. Затова бизнесът е принуден да вдига заплатите, за да предизвика интереса на квалифицираните кадри. Има връщане на млади хора в Стара Загора. Кметът на града предложи професионалните гимназии да бъдат прехвърлени към общините.
 
Единението на нацията
 
“Президентът Радев поиска единение, а вицепрезидентът Йотова се едини с Борисов в Болград, застанаха рамо до рамо“, попита Беновска.
 
“Първото единение трябва да бъде в смекчаване на резкия тон, който в момента е в политиката. Корнелия Нинова трябва да смекчи крайните изказвания. Политиците дават тон в общественото говорене и отношенията, защото това се пренася надолу към гражданите на България, затова тонът трябва да бъде по-културен, разбиращ и да търсим сходни точки, където може да се обединим. Президентът трябва да бъде обединител на нацията и да избягва залитания в крайни политически посоки, той трябва да бъде в основата на едно политическо обединение, което да постави основата на по-трайни тенденции в управлението”, обобщи Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, член на ИК на ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 7 октомври 2018 година.