Международното жури на конкурса за високоалкохолни напитки Spirits Selection посети най-модерната фабрика за алкохол в България. Тя е собственост на водещия производител у нас VP Brands International. В производствената база в Пещера специалистите разгледаха бутилиращите цехове и купажните отделения, посетиха склада за отлежаване с 14 000 бъчви и дегустираха напитки от портфолиото на компанията. Международните експерти бяха запознати с всички етапи от бутилирането и останаха впечатлени от непрекъснатия лабораторен контрол, който се извършва в лабораторията на VP Brands International.

Нивото на производство на алкохол в България следва най-добрите международни стандарти, съгласиха се експертите от Spirits Selection. “Изненадани сме от високите стандарти и организация и вярвам, че това е стъпка напред в още по-активното ви промотиране на международните пазари. За нас – всички тези 80 дегустатори от 26 държави беше чудесна възможност да видим високото ниво на професионализъм и работа в компанията – още повече, че за България се знае малко като производител на високоалкохолни напитки “, коментира по време на посещението Бодуа Аво, председател на Concours Mondial de Bruxelles.

Във VPBI прилагат качествен контрол на всеки етап от производството, като продуктите минават няколко нива на анализ. „Първо на етап купажиране се взима проба, която се изпраща в акредитирана лаборатория за физико-химичен анализ. Ако отговаря на необходимите изисквания, минава през вътрешната дегустационна комисия. Вторият етап е многократна филтрация, която се извършва с иновативните технологии за сребърна и за платинена филтрация. След това готовият продукт отива в буферни съдове, където отново подлежи на строг физико-химичен и органолептичен анализ от дегустационната комисия.

И ако отговаря на високите изисквания за качество на VPBI, се подава за бутилиране. “В деня на бутилиране се анализира и дегустира една от първите бутилки. През месеца или периода на бутилиране на произволен принцип отново се отделят проби от готовата продукция, които отново са подложени на анализ, за да се гарантира качеството на крайния продукт. Пробите се тестват от технологичните екипи вътре в компанията, но и от независими външни консултанти“, разказаха експертите на VP Brands International по време на обиколката. Те споделиха и други тайни от кухнята – чистата планинска вода, която използват. Внедрили са и специални системи за допълнително пречистване с активен въглен, обратна осмоза и с уникалната система, използваща минерала Шунгит.


Цялото жури на конкурса Spirits Selection посети и уникалното съоръжение за отлежаване на дестилати във VP Brands International. Само складът за отлежаване в Пещера се разпростира върху 2500 кв. метра и съхранява 14 000 бъчви, като компанията разполага с още два такива склада и планира изграждането на още един. Общо в момента VPBI има 30 000 бъчви за отлежаване, като използва както български дъб, така и американски. Спецификите на дървесината се отразяват и на уникалния вкус на продукта. Начинът на подреждане на бъчвите в склада за отлежаване е заимстван от най-добрите дестилерии в Шотландия.