Парламентарните репортери адресираха писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с което поискаха да им бъде възстановено правото на свободно движение из кулоарите на сградата, информира "Дарик".

Ограничението в сила от вчера, а причината за него е желанието на властите да предотвратят струпването на голям брой хора на ограничено пространство, като мярка срещу разпространението на коронавируса. 

За целта журналистите получиха отделна зала, където могат да следят заседанието на депутатите, като на практика се оказаха изолирани от тях, което значително затруднява тяхната работа.

Въпреки че видимо имат всичко необходимо – монитор, на който да следят дебатите (и на който често се включва функцията за скрийнсейвър, пречеща да се вижда случващото се в пленарна зала), кафе машина и дори автомат за пакетирани закуски, ограниченото движение в сградата пречи на тяхната работа, в чиято основа стои правото им да задават въпроси.

Ето защо с писмото, подписано от голяма част от репортерите, те предлагат алтернативни мерки за безопасност. Сред тях е строг пропускателен режим в сградата, включващ измерването на телесната температура, по примера на Министерски съвет. Останалите възбрани за изявления на трибуна и живи включвания единствено на определени места могат и да останат.

„Ясно осъзнаваме важността от вземането на превантивни мерки и отговорността, която стои пред Вас като политици, които вземат решенията и от нас като медии, но нека това не пречи на взаимната конструктивна работа.

Нека покажем на обществото, че заедно можем да преминем през това изпитание с разум, достойнство и взаимно уважение!“, пишат още журналистите в писмото си.

Във вчерашния ден първоначалната информация бе, че решението журналистите да бъдат отделени от депутатите е взето на Председателски съвет. Така потвърдиха управляващите от ГЕРБ.

Валентин Касабов от „Обединени патриоти“ пък изненадващо заяви, че мярката е въведена по предложение на ГЕРБ. Според опозицията от БСП пък ограничението „намирисва на ограничение на свободата на словото“, а в защита на парламентарните репортери се обяви и депутатът от ВМРО Александър Сиди.

„От вчера в Народното събрание цялата журналистическа гилдия е изолирана в една зала и е ограничено придвижването на журналистите в сградата. Ограничено е времето в което могат да се хранят и да си купят кафе. Мерки за сигурност. Срещу коронавирус. Или срещу словото. Не знам“, писа Сиди в социалните мрежи.