„Зарибиха“ ме с хероин в цигара преди 20 дни, докато бях с приятели в бар. Това каза в ефира на БНТ журналистката Весела Тотева.
„В заведение, в което ходех, ми дадоха една цигара. Пушехме я с приятелите ми. Дръпнах си малко и десетина дни по-късно изведнъж се събудих с абстиненция. Не попитах с какво е цигарата. И днешните деца не питат. Не знаех какво е това заболяване, просто бях зле.

Отидох на същото място и дилърът ми даде отново да си дръпна. Казах му, че не искам, защото ми е лошо, но той твърдеше, че така ще се оправя. Тогава ми обясни, че това е хероин и че вече трябва да си го плащам“, разказва Тотева. Това е схемата, която е стара като света, добавя тя.

„Помогнаха ми много хора. Бях 4 години на метадонова програма. Много хора ми подадоха ръка“, споделя дамата, която е автор на книгата „Падение и спасение“.

Дрогата е заразно зло, подчерта тя. „Моята грижа е да кажа на децата да не взимат наркотици, защото аз взимах и знам какво е. Държавата трябва да се погрижи за тези, които вече са зависими“, коментира Тотева.

Психиатърът д-р Боряна Екова пък каза, че в България най-лесният вариант за тези, които взимат дрога, е обществото да ги изолира. „Не се приемат за лечение зависимите. С тях работят детски психиатри. Не е необходимо това задължително да става в институция. Тези деца не трябва да се изолират. Необходими са яки братя или братовчеди, докато се преодолее зависимостта“, добавя психиатърът.

Тя съветва родителите да разговарят с децата си. Ако детето ви е вземало дрога, обърнете се за помощ към първия детски психиатър, каза още д-р Екова.