През нощта срещу петък облачността в страната се разкъса, а на места в планинските райони и Предбалкана превалява слаб сняг. Това съобщават синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балакнс").

В петък вятърът ще отслабне и ще е тихо. Минималните температури ще се понижат и ще останат по-ниски от климатичните норми за началото на март. 

Очакваните минимални градуси в страната ще са между минус 4° и плюс 2°С, като отново по-хладно ще се задържи в планинските райони и котловините от Западна България и Средногорието – до минус 5-6°С. Най-високи очакваме да са минималните стойности по Черноморието– до 1-2°С.

През деня времето в страната постепенно ще се подобрява и облачността в много райони ще се разкъса до слънчево. 

Разваляне на времето очакваме в следобедните часове. Тогава облачността в Западна България отново ще се увеличи и до вечерта ще започнат нови валежи в Югозападна България. Вятърът в западната половина на Дунавската равнина ще се усили до уморен и ще е от северозапад. 

Преобладаващите максимални температури слабо ще се повишат и ще са между 5 и 10°С. Най-високи ще са стойностите  в Северозападна  България и  района на Сандански до 9-11° С. Най-хладно през целия ден ще се задържи в Североизточна България и планинските райони от Западна България – до 4-9°С.

Времето в планините ще остане с променлива облачност и на много места главно в Рило-Родопската област ще започнат нови валежи от сняг. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200-1300 метра около минус 2 и плюс 1°, на 2000 метра - около минус 9°.

По Черноморието облачността до обяд ще се разкъса, но идва ново разваляне на времето в следобедните часове над югоизточното крайбрежие. Очакваме слаби валежи от дъжд и понижение на температурите. Ще духа слаб предимно източен вятър. Максималните температури ще бъдат между 5° и 8°.

Времето в София до обяд ще е с разкъсана облачност, която ще намалява до слънчево. Влошаване на времето очакваме в следобедните часове. Облачността от югозапад отново ще се увеличава и до вечерта ще  започнат слаби валежи  от сняг. Сутрешните температури в столицата ще са сравнително ниски за март месец – около минус 2°С. Следобед максималните температури на въздуха слабо ще се повишат, но ще достигнат стойности до едва 4° и 5°.

Прогноза за ФПЧ - Не се очакват замърсявания в големите градове - нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

През следващите 24 часа Балканите ще попадат под влиянието на разширяващ се антициклон от запад. Температурите постепенно ще се повишат, но ще останат по-ниски от климатичните норми за началото на март. Влошаване на времето очакваме в Централна и Северна Гърция, а до вечерта валежите ще обхванат и Южна България. 

Повече слънчеви часове очакваме в северозападните и южните райони от полуострова, но облачността там ще е разкъсана. 

През следващите 72 часа синоптичната обстановка на Балканите ще се влошава. Очакваме да се образува нов средиземноморски циклон позициониран над Йонийско море, а по адриатическото крайбрежие и Егейско море да паднат значителни валежи от дъжд. Силни снежни бури са възможни в Динарските планини.

Предупреждение за опасно време 
Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни, а по-късно през деня ще са повсеместни и обложни. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и гръмотевична дейност над Гърция и Егейско море. Очакваните валежи за целия период ще достигнат до 40-50 л./кв.м. 

Предупреждение за сняг
За планините е издадено предупреждение за възможни виелици и за очаквани интензивни валежи от сняг. Снеговалежите ще са придружени от силни пориви на вятъра. Според моделите, снежната покривка може да надмине 20-30см. и да доведе до затваряне на пътища. Предупреждението е отбелязано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби валежи от сняг очакваме в районите със светлосин цвят, като снежната покривка там ще достигне до 10 см.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната