Сред 12-те зодиакални знака има 4, в които се раждат най-много писатели. Проучихме рождените дати на 100 от най-добрите чуждестранни майстори на перото в историята и днес, както и на 40 от българските. Вижте резултатите.
Овен

Чудомир
и Дебелянов


Възможно е и да сте графоман. При всички случаи сте доста продуктивен, но не довършвате и прескачате на следващия “роман”. Някои от вас все пак докарват нещата до финала, иначе нямаше да има толкова много писатели, родени под знака на Овена - цели 14 от 140, а това са си 10%. Можете да се гордеете, че Овни са Чудомир, Димчо Дебелянов, Иля Илф (от Илф и Петров), Шарл Бодлер, Емил Зола, поетите Робърт Фрост и Уилям Уърдсуърт, Н. В. Гогол, Габриел Гарсия Маркес и много други - все ненадминати творци.

Телец

Радой Ралин
и Набоков


Има нещо около датата 22 април, освен че е рожденият ден на Ленин и Джак Никълсън. На нея са се появили на бял свят още Владимир Набоков, Хенри Фийлдинг и философът Имануил Кант. Радой Ралин е пропуснал с един ден датата 22 април и е роден на 23-ти. Под знака на Телеца са се родили и Валери Петров и Пенчо Славейков. Телците са сред топ 4 с 14 представители от 140 с Михаил Булгаков, Джером К. Джером, Джоузеф Хелър, Хенрик Сенкевич, Шарлот Бронте и автора на “Питър Пан” - Дж. М. Бари в редиците си.

Близнаци

Маркиз Дьо Сад
и Лилиев


Близнаците не се справят много зле в литературното поприще. Те са по-талантливи от повечето знаци, но имат малък проблем с постоянството. Започват едновременно по няколко ръкописа, а ентусиазмът им увяхва някъде още в началото. Близнаците са продуктивни автори - но на наченати творби. Все пак могат да се гордеят с едни от изящните поети - А. С. Пушкин, Николай Лилиев и Атанас Далчев. Орхан Памук, Томас Ман, Салман Рушди, Данте и маркиз дьо Сад са сред известните Близнаци.

Рак

Вазов
и Елин Пелин


Колкото Близнаци, толкова и Раци има сред 140-те в нашата анкета - 11. Родените под този знак са страхотни разказвачи. Сами преценете – Раци са били Елин Пелин, Иван Вазов и Димитър Димов. Говорим също така за майстори като Хемингуей, Кафка, Уилям Текъри, Херман Хесе и Юнас Юнасон - авторът на “Стогодишният старец, който избяга през прозореца.” Поетите сред тях са по-малко. Сред Раците, майстори на мерената реч, можем да посочим полската поетеса Вислава Шимборска, носителка на Нобелова награда.

Лъв

Вапцаров
и Дж. К. Роулинг


За да грабнем вниманието ви, ще кажем веднага, че майката на Хари Потър - Дж. К. Роулинг, е Лъвица. Под същия знак е родена и Памела Травърс, създателката на друг изключително ярък образ в детската литература - Мери Попинз. Допълваме списъка с внушителни имена като автора на “Моби Дик” Херман Мелвил. Лъв е бил още Александър Дюма, английският поет и романист Филип Ларкин, поетът Пърси Биш Шели. В българската литература най-виден Лъв е Никола Вапцаров. 11 са представителите на знака сред 140-те писатели в списъка.

Дева

Смирненски
и Гьоте


Девите са на пето място с най-много талант в писането. Сред тях са фантастът Хърбърт Уелс, авторът на “Робинзон Крузо” Даниел Дефо и Джеймс Фенимор Купър, написал “Последният мохикан”. Под този знак са родени все авторитетни писателски фигури: Лев Толстой, Иван Тургенев и Гьоте. В България под знака на Девата са се появили Христо Смирненски, Николай Хайтов и Станислав Стратиев. А също и Виктор Пасков - авторът на романа “Балада за Георг Хених”, по който е филмът “Ти, който си на небето”.

Везни

Роалд Дал
и Удхаус


Везните и в тази сфера са в баланс - резултатът им е среден, но по-скоро клонящ към добрия - 11 представители от 140. Обикновено са по внезапните поврати и неочакваните краища - доказателство е, че под този знак е роден самият Мистър Неочакван край - Роалд Дал. Сред тях са и гении на остроумието като П. Г. Удхаус - автор на поредицата за иконома Джийвс и полуидиота аристократ Устър. А също и някои не толкова вълнуващи, а по-скоро сериозни автори като Мигел де Унамуно и Уилям Фокнър. Поетите Т. С. Елиът и Оскар Уайлд - също. От българите Везни е Владимир Левчев.

Скорпион

Радичков
и Достоевски


10 процента от писателското съсловие са Скорпиони. Книгите им държат читателя на нокти и го “шамаросват” с внезапни поврати в сюжета. Мигел де Сервантес, създателят на първия роман в света - “Дон Кихот”, е роден под този знак. Други мегаизвестни писатели Скорпиони са Ф. М. Достоевски, Селма Лагерльоф, Албер Камю и Казуо Ишигуро. Поетите Джон Кийтс и Езра Паунд също принадлежат към този слънчев знак. У нас видни Скорпиони са Петко Р. Славейков, Асен Разцветников, Йордан Радичков и Павел Вежинов.

Стрелец

Марк Твен и Джейн Остин

Стрелците са по-скоро герои на романи, а не техните писатели. А това всъщност беше мекият начин да им подскажем, че не са за тази работа. Те са предпоследни с най-нисък резултат - 8 от 140. Но имат и своите светли примери за подражание: Марк Твен, Джонатан Суифт - автор на “Пътешествията на Гъливер”, Джейн Остин, създала един от най-екранизираните романи - “Гордост и предразсъдъци”, поетите Езра Паунд и Уилям Блейк. Стрелец са и Решат Нури, автор на романа “Чучулигата”, и Евгений Петров (от Илф и Петров).

Козирог

Алеко
и Пейо Яворов


Те са най-талантливите! 15 от 140-те автори в списъка са Козирози. Често са серийни писачи на продължения, като Стефани Майер, която е създала вампирската сага “Здрач”. В кюпа са и Джером Селинджър, авторът на “Спасителят в ръжта”, а също и съвременният японски романист Харуки Мураками. Бащата на “Мечо Пух” А. А. Милн и поетът Едгар Алън По придават разнообразие на групичката. По нашите ширини Козирозите са предимно гениални поети - Пейо Яворов, Гео Милев. Алеко Константинов също е бил Козирог.

Водолей

Байрон и
Теодор Траянов


И Водолеите като Стрелците са гола вода. Но по различна причина. Ако Стрелците прекалено много действат и не могат да се кротнат да напишат повече от два реда, Водолеите пък много мислят. Има и такива, които в крайна сметка са успели да измъдрят някое и друго произведение - те са 9 от 140-те в списъка. Сред тях са Луис Карол, авторът на “Алиса”, и Антон Чехов. Колкото и да са малко, са все от сой - какъвто е и поетът Байрон. В България представителите на този знак също са поети - Леда Милева и Теодор Траянов.

Риби

Джойс
и Дъглас Адамс


Срам и позор в зодиака са Рибите. Ако се питате по кое време на годината се раждат най-малко писатели - ето по кое! Само 8 от 140 писатели принадлежат към този знак. Е, трябва да признаем, че тези, които го могат, го могат - например Джеймс Джойс, Виктор Юго, Борис Виан, Мишел Уелбек и поетесата Ан Брадстрийт. Авторът на прекрасно ненормалния “Пътеводител на галактическия стопаджия” Дъглас Адамс някак не се вписва в тази поредица от относително сериозни хора, но също е Риба, какъвто е и Емилиян Станев.