Д-р Николета Табакова е специалист акушер-гинеколог и сертифициран експерт за прилагането на модерни методи в областта на естетичната гинекология.

Тя пристигна специално от Варна, за да даде интервю пред здравния подкаст на агенция Блиц за стрес уринарната инконтиненция.

Тежък медицински термин, който накратко означава загуба на контрол върху пикочния мехур или казано по народному - изпускане по време на смях, кашлица, физическа дейност. Една на всеки три жени е засегната. 80 процента от страдащите са дами, но само една четвърт от тях се престрашават да потърсят помощ.

Поводът е Месецът на стрес уринарната инконтиненция, който продължава до 22 май. С него са ангажирани  15 клиники в цяла България. Кулминацията е на 10 май. Тогава всички прегледи ще са безплатни.

За да не губите време, темите в интервюто са описани по минути и от видеото в YouTube можете да чуете само онова, което ви интересува

От 1,50 до 8,45 минута.  Какво представлява стрес уринарната инконтиненция и кои са рисковите фактори. Тя е сериозен проблем за една жена в активна възраст. Може да доведе до социална изолация. Това е неволево изпускане на урина при увеличаване действието на коремното налягане. А то се увеличава при скачане, вдигане на тежко, кихане, кашляне, смях, но и при бременност. Рискови фактори са брой на ражданията, теглото на новороденото, възрастта, наднорменото лично тегло, гинекологични операции, хронична кашлица при жени-пушачки. 

След раждане на първа линия са упражненията за стягане на тазовото дъно. Но не само. Всеки, когато се сети може да ги прави по няколко пъти на ден - волево предизвикване на контракции на тазовото дъно, стягане и отпускане за няколко секунди. При дами в по-зряла възраст упражненията на Кегел са допълващи към по-нови методи на лечение като лазерна терапия, например.

От 8,45 до 10, 50 минута. Уринарна инконтиненция се получава и при естрогенен дефицит. Може ли да се компенсира с медикаменти. Естрогенът е женският хормон, който поддържа кожата и тъканите млади и жизнени. Лигавицата на стената на влагалището изтънява по време на и след менопаузата. По принцип вече не се препоръчва хормонално заместителна терапия за лечение на стрес инконтиненция. Избираме най-ефективното и най-безопасното за пациента. Лазерното лечение няма странични ефекти, докато естрогенната терапия може да има такива.

От 11 до 12,45 минута. Късните раждания са “на мода”. Ако дамата роди в по-напреднала възраст това предпоставка ли е за стрес инконтиненция и в случай, че го направи със секцио може ли да я избегне. Такава зависимост няма, а за жените ако раждането е първо и са над 40 в повечето случаи се препоръчва секцио.

Но дори родилите с Цезарово сечение могат да имат този проблем. Факт е обаче, че вагиналните раждания определено водят до увреждане мускулатурата на тазовото дъно в някаква степен. Разбира се, това не трябва да спира жените да раждат по естествен път, защото при него детето придобива имунитет. Има съвременни решения на проблема с инконтиненцията.

От 12,45 до 15 минута. Едно от тези решения е повдигане на тазовото дъно чрез операция, но то е доста драстично Допреди 15 години  хирургията е била единственият изход, защото не са съществували лазерните лечения. Тя продължава да се пратикува при по-тежки случаи, но винаги съществува риск при анестезията, усложнения, рецидиви. Няма гаранция, че ще ефектът ще продължи до живот. За съжаление, и с лазерната терапия е така. Но тя не е болезнена, липсват странични реакции, нито какъвто и да било рисков фактор.

Процедурата е краткотрайна, жената може да я извърши в обедната почивка и да се върне към рутинния си режим. Възстановителният период също е къс.  Въздържанието от полови контакти е препоръчително да бъде седем дни. И около две седмици от прекомерна физическа активност.

От 15 до 17 минута. Колко пъти трябва да се направи лазерната терапия.  Протоколът се състои от три процедури като всяка се прави през месец. Поддържащото лечение е след година. Няма противопоказания. В случаите на зле контролиран диабет, успехът от лазера ще е минимален. Лош прогностичен фактор е и наднорменото тегло при Боди мас индекс над 30. Препоръчваме редуциране на телесното тегло с 5-10 % преди процедурата.

От 17 до 18,50 минута. Как действа лазерът. Лазерът доставя дозирана топлина към клетката, която я поема и по този начин успява да генерира определени съставки. Те активират клетките да произвеждат нов колаген. Той е по-устойчив, по-издържлив. Топлината не изгаря, не пари, не води до термична травма. Принципът е същият както при лазерното подмладяване на лицето.

От 18,50 до края. Д-р Табакова е сертифициран специалист по естетична гинекология. Какво всъщност е това?  Става дума за естетична и функционална гинекология. Повечето пациентки, които търсят такива процедури идват с функционален проблем - стрес инконтиненция, вагинална атрофия, вагинална сухота, преразтягане на влагалището - изявени проблеми при жените в менопауза.  Този тип лечение тепърва навлиза в България.

Принципът е същият като при стрес инконтиненцията. Термичният ефект, освен, че подбужда образуването на нов колаген, стимулира тъканите като ги кръвоснабдява. Ако си направите лазерна терапия за стрес уринарна инконтиненция, чест “страничен ефект” е вагиналното подмладяване. Разликата е в стъпките на процедурата.

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор Калоян Бакалов

Монтаж Антон Тончев