Европейската комисия отпуска 37 милиарда евро за борба с кризата с корнавируса, това коментира пред Блиц г-жа Цветелина Пенкова, представител на България в Европейския парламент.

8 млрд. от тях ще бъдат отпуснати от политиките по сближаване и 29 млн. от структурните и инвестиционни фондове. При необходимост има и допълнителни 28 милиарда, които могат да бъдат отпуснати от структурните и инвестиционни фондове.

Тези мерки предстои да бъдат одобрени от Европейския парламент и Европейския съвет със спешна
процедура в следващите дни. Средствата за България възлизат на 1,39 млрд., от които до началото на
април ще получим 210 млн. евро авансово плащане по оперативните програми и още 118 млн. евро допълнителни средства към тези програми.

Средствата от Европейския социален фонд могат да се използват включително за допълнително заплащане на медици, наемане на допълнителен персонал, покупка на оборудване и консумативи,
допълнителни заплати на работници в секторите, директно засегнати от забраната за обслужване на клиенти и т.н.

В допълнение Комисията ще разреши на държавите членки да използват държавна помощ за подпомагане на определени индустрии и предприятия. Без това до води до дефицит в края на годината или санкции, обясни още Пенкова.

„Г-жа Фон дер Лайен предвижда и бюджетна гаранция от 80 милиона евро към Европейската инвестиционна банка, с която да се финансират научни проучвания за разработване на ваксина срещу коронавируса.

Създаде се и стратегически резерв от медицинско оборудване в rescEU, като
респиратори и предпазни маски, за да помогне на страните от ЕС, борещи се с пандемията от COVID-19“, коментира българският евродепутат.