ПП-ДБ имат голям проблем, а ако се разведат, то тогава двете формации може да не намерят място в парламента. Кабинет след изборите пък може да има от 4 партии, но дали ще могат да се разберат, е друг въпрос.

Това заяви социологът Марчела Абрашева в ефира на Нова нюз.

"Сред кметовете има хора, които са се оказали като добри управленци и обществени фигури, както например кметът на Бургас от ГЕРБ, те биха могли да бъдат новите политически лица на национално ниво", коментира тя позиционирането на челни места в листите на много парти различни кметове. 

Андрей Райчев: Никой социолог не се съмнява, че тази партия ще победи на изборите

"Всички партии се опитват да ни вменят, че като сменят лицата в кампанията, това гарантира по-силен парламент. Смятам, че не ни трябват нови и стари лица, а компетентни такива", каза Абрашева. 

"По-важно е да гледаме професии и биография, а не дали някой е чисто нов", подчерта тя.

"Изборите не са минали още, а всички партии имат задачата да мобилизират своите привърженици. Кметовете се пускат в надпреварата желанието да се вдигне избирателната активност в определени райони", коментира социологът. 

Грешката на всички формации на тези избори

По думите й формациите няма как да заложат на силни политически послания, затова залагат на авторитета на определени хора. 

"Трусовете в някои партии и ниската избирателна активност на предния вот, правят тези избори много интересни. Песимист съм на тази тема. Хората нямат голям оптимизъм", заяви Абрашева. 

"Избирателната активност се смята по хората, които имат право на власт. Много хора обаче живеят в чужбина. Това не са мъртви души. Не са 70% неотишлите до урните, но все пак избирателната активност пак е ниска", уточни експертът.

"Не очаквам, нито катастрофа, нито очаквам особен ентусиазъм. За мен мотивираща кампания е тази, която дава перспектива на избирателите. Не виждам обаче нищо такова от нито една от партиите", категорична бе тя.

По думите й "протестният вот" в България не е това, а е по-скоро разочарование, апатия, нежелание да избираш, след като го правиш 7 пъти и не се случва нищо. 

Според нея партиите главно се опитват да мотивират избирателите си да стигнат до урните, но не гледат по-широко и към останалите хора. "Не опитват да привлекат още избиратели", коментира социологът. 

Ситуацията в ПП-ДБ

"Проблемът на ПП-ДБ е отсъствието на ясно политическо послание. То не е с кого ще управляват след изборите, а някакъв особен тип послание - къде виждат своята посока, къде виждат най-важното, което трябва да бъде направено на държавата, освен стандартните политики - за възрастните, младите и децата", смята тя. 

"Ако ПП-ДБ се разведат, може да не влязат и двете в парламента. Затова е важно да бъдат мобилизирани хората, които не отидоха да гласуват за тях на предните избори. Ако искат да ги привлекат обратно тези хора, нека да видим с какви послания ще го сторят", коментира Абрашева. 

Формула: Кабинет 2 + 2 ще ни управлява след изборите, тези партии са начело

Какво ги чака БСП?

БСП е в сложна ситуация. Хората в лявото обединение са познати политически лица. Предварително беше ясно, че след като тези хора са били опоненти на места, трудно ще мелят брашно заедно", коментира тя. 

"Единият проблем е как всички тези лидери в това обединение ще се координират помежду си. Остава и другият проблем - как да удвоят вота си. Отвъд  това, че се обединяват, няма никакво политическо послание към публиката в България, която не е привърженик на БСП, за да ги мотивира да ги подкрепят", каза Абрашева. 

Ще има ли кабинет след изборите?

"Нека да видим след изборите какво мнозинство ще бъде съставено в парламента. Към този момент прогнозата е, че кабинет ще може да има от поне 4 партии. Нека да видим колко и какви формации ще влязат в парламента. Даже някои от по-малките формации казаха, че няма да участват в кабинет. Някои казват, че "мачът вече е купен"", каза експертът.. 

"Нека видим кои партии и с какви позиции ще са в Народното събрание. Не е решено политическото противопоставяне. Не мисля, че тези избори ще решат кризата, а ще са стъпка към нещо друго, но сме далече от стабилно мнозинство с голямо мнозинство от големи партии, които хармонично си взаимодействат", коментира социологът.

Тя все пак призова хората да отидат до урните, за да не решава друг съдбата им. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!