Депутатите не отмениха решението за прекратяване на строителството на АЕЦ „Белене", взето на 29 март 2012 г. Проекторешението бе внесено от БСП и с него се предлагаше да се възложи на Министерския съвет да осигури реализацията на проекта и да се задължи министърът на енергетиката да информира за изпълнението на проекта на всеки три месеца, пише Стандарт.
Според левицата, проектът за АЕЦ „Белене" е печеливш и ако не се отмени решението за спирането на строителството му, прокуратурата ще се заеме с всеки един министър, който е продължил да действа по посока изграждане на атомната централа, без да има отменено решение на НС.

Народният представител от ПГ на „БСП лява България" Таско Ерменков посочи, че централите в България вече са на ръба на технологичното си използване. „Помислете си, днес ако имахме един реактор, работещ, който БСП искаше да работи в „Белене", щяхме ли да треперим за прогнозата дали ще стане по-студено и какво ще бъде потреблението на електроенергията", каза той и посочи, че сме можели да изнасяме и електроенергия и да печелим.

Депутатът Валентин Николов от ГЕРБ коментира, че дебатът по АЕЦ „Белене" е предизборен. По думите му повечето аргументи няма да са в посока експертиза, а в посока, кои избиратели искат да се привлекат.

„България има възможност да покрие настоящите си нужди, дори да изнася", коментира депутатът от ГЕРБ,цитиран от "Фокус". Валентин Николов посочи, че на България след 10 години ще й трябват нови мощности. Според него възниква въпросът какво се прави с произведените реактори.

По думите му няма смисъл от проекторешението на БСП.

Колегата му Делян Добрев допълни, че то е непълно, защото не отменя всички решения, спиращи строителството на АЕЦ "Белене" и че БСП не са пионер в него, защото преди месец Министерският съвет е започнал работа по това.

Мартин Димитров от РБ заяви, че не е разумно да се строи атомна централа и попита БСП защо искат да поставят страната ни в риск. Той попита и ГЕРБ защо искат частен инвеститор да строи централата.

В рамките на дебата народният представител от ПГ на ПФ Димитър Байрактаров посочи, че не споделя икономическата логика на Мартин Димитров и заяви, че тя е в грешна посока. Според него логиката е подчинена на ненормално мислене. Байрактаров посочи, че му се иска произведените реактори да бъдат продадени на най-висока цена.