Спонсори купуват партията на невалидния министър Кирил Петков, афиширана като проект на "почтените". Това показват данните от регистъра на Сметната палата за дарения. За първи път политическа формация има спонсори с шестцифрени суми и десетки, надхвърлящи 10 000 лв. дарения.

Бивши депутати и политолози коментират пред Труд, че деликатната подробност на подобно спонсорство е връщането му след изборите чрез обществени поръчки и постове. 

Три шестцифрени дарения е получила коалицията “Продължаваме промяната”, показват текущите данни в Единния регистър по Изборния кодекс към Сметната палата.

Справка в регистъра показва, че няма друг политически субект с подобни щедри спонсори. В ГЕРБ даренията са забранени. ДПС и “Има такъв народ” също не отчитат спонсорски пари. В БСП по традиция даряват кандидат-депутати и партийни членове, а сумите не надхвърлят 4 000 лв. Оскъдни са даренията за “Демократична България”. Най-щедрият дарител в “Изправи се БТ. Ние идваме” е Татяна Дончева, която е дала 33 524, 02 лв. от адвокатските си хонорари.

1 171 000 лв. от дарения до вчера се оказа, че е събрала “почтената коалиция” от спонсори.

Основателят на софтуерната компания SiteGround Иво Ценов и изпълнителният директор на същата компания Тенко Николов са дали на формацията на Кирил Петков и Асен Василев съответно 200 000 лв. и 150 000 лв. Ценов е посочил като произход на средствата - дивиденти, а Николов - договор за управление и контрол.

Друг софтуерен предприемач - Анри Леви, е дал 100 000 лв. с произход - приходи от търговска дейност.

От продажба на акции в “Телерик” АД (според посоченото в декларацията към дарението) Светозар Георгиев е дарил 80 000 лв., друг IT милионер - Веселин Бакалов - 49 519,20 лв.

Пловдивският бизнесмен Георги Игнатов е дарил 50 000 лв. декларирал е, че средствата са от собствен бизнес с хранителни добавки. Лептата на бизнесмена Явор Драганов към “почтената коалиция” е 40 000 лв.

Водачът на листата на “Продължаваме промяната” в Пазарджик Ивайло Шотев, който в интервю твърди, че във фамилната фирма “Гален-фарма” произвежда част от “продуктите, които Кирил Петков изнася в чужбина” е дарил 7 000 лв., посочил е, че със сумата са изплатени възнаграждения.

Един от символите на фирмата за бутилиране на вода “Девин” Цветан Лъжански се е разписал с 25 000 лв. дарение.
20 000 лв. е дарил съдружникът в “Ник електроникс” Калоян Куманов, посочил е че средствата са от дивидента му от същата компания.

Към момента са регистрирани 197 дарения за “Продължаваме промяната”, от които 40 са суми от по няколко хиляди лева.
Още 9 дарения са направени от кандидати на коалицията. Най-много е дал шефът на “Еконт” Николай Събев - 100 000 лв. Даниел Лорер е направил четири дарения за общо 80 000 лв.

За президентските избори

Кандидатите най-щедри за кампаниите си


151 дарения, предимно от малки суми, е декларирал в Сметната палата инициативният комитет на Румен Радев. Само 6 от даренията са от над 1000 лв. Най-големият дарител е бившия президентски съветник, назначен за член на Комисията за регулиране на съобщенията, Илия Христозов. Той е дал два пъти по 5000 лв. и два пъти по 650 лв.

Самият кандидат за втори президентски мандат е дал за кампанията си най-голямята сума накуп - 10 000 лв.

252 дарения е декларирал комитетът на проф. Анастас Герджиков, като само едно е от 5000 лв., останалите са предимно от по няколкостотин лева.

Ректорът на СУ също е най-големият си дарител - дал е 18 000 лв. за кампанията си. Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева е предоставила 5000 лв., председателят на комитета Радомир Чолаков - 16 000 лв., други членове на комитета - още 15 000 лв.
Лозан Панов е декларирал досега само четири дарения за общо по-малко от 2000 лв. От комитета му са дали още 1630 лв. А подкрепящата го “Демократична България - обединение” не е вписала нито едно дарение за президентските избори.