Илиян Василев, когото Комисията по досиетата разкри като агент Сашо от ПГУ на ДС (външнополитическото разузнаване), за пореден път се опитва да скрие грандиозния грабеж на КТБ, пише в. "Телеграф".

В комбина с фабриката за фалшиви новини на олигархията псевдоанализаторът се пробва да брани забегналия зад граница Цветан Василев и ортаците му - ловешкия подсъдим бизнесмен Гриша Ганчев и скандалния оръжеен бос Емилиян Гебрев, които в момента ограбват за втори път фалирания от банкера беглец трезор. По схемата, разкрита от стенограмите по аферата „АГРО-гейт“, агент Сашо пусна фалшив анализ във Фейсбук профила си, който моментално беше препечатан от изданията от фабриката за фалшиви новини на задкулисието с „параванното“ уточнение, че текстът бил взет от социалните мрежи.

Самият „анализ“ пък е нагъл опит на идеологическия агент да представи стенограмата от втората среща на „Дондуков” 2 за КТБ, която бе публикувана в петък от президентството като доказателство, че банката била едва ли не в цветущо състояние по време на поставянето й под спецнадзор. Теза, която източилият я Цветан Василев се опитва да пробута вече три години. Въпреки ясните цифри в стенограмата, показващи още през лятото на 2014 г., че банката е куха, а парите - откраднати, отгледаният под крилото на Иван Костов агент Сашо излиза с твърдението, че държавата е трябвало да налее средства в КТБ и тя щяла да заработи без проблем. Наглостта на ДС доносника стига и още по-далеч, като се опитва да внуши, че вторичният грабеж, чрез който менторът му Цветан Василев продължава да си пълни джобовете и да води охолния си начин на живот в Белград, бил в полза на друг човек – нашия издател Делян Пеевски.

Тук е моментът да припомним, че фабриката за фалшиви новини от край време се опитва да пробута манипулацията, че основно зло в държавата е именно Пеевски, както и да внуши, че едва ли не той е имал милиони кредити, които са потънали в банката. Доколко това е така, сочи публично оповестеното още при поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ удостоверение, че издателят ни няма никакви кредити или влогове във фалирания от Василев трезор. А семейството му редовно си е погасявало задълженията и няма непогасени кредити.

Няма и никакви активи, предмет на съдебни дела, свързани с несъстоятелността на банката. За сметка на това, след като източи милиарди чрез необезпечени кредити, отпуснати на свързани с него фирми, откакто аферата „КТБ” избухна, Цветан Василев продължава да граби банката, като прави всякакви опити да прилапа най-ценните дружества - мастити кредитополучатели, чрез своите ортаци.

Така след като Гриша Ганчев му помогна да открадне „Петрол“ под носа на държавата, сега двамата авери се пробват да отмъкнат и хотелите, които Василев пазаруваше наред с парите на вложителите посредством необезпечени кредити, отпуснати на дружеството „Сана спейс“. В момента тече опит за фалиране на компанията чрез надписване на фиктивни заеми, за да може бандата да сложи ръце върху нея. В ход е и друга схема, реализирана от Василев, обаче чрез друг негов ортак – собственика на „Емко“ Емилиян Гебрев, за прилапване на „Дунарит“ чрез увеличение на капитала.

Самият Гербрев най-нагло се е настанил на входа и изхода на Военнопромишления комплекс. Както лъсна пък още миналата година, макар от 2014 г. да се крие от възмездието за престъпленията си в Белград, банкерът беглец продължава да упражнява контрол над военния завод, като дори чрез свои подставени лица финансира охолния си начин на живот, точейки сметките му през Румъния.

Тези данни обаче умишлено се премълчават от агент Сашо и компания, за да може по-успешно да пробутват медийните си димки, с които да осигуряват публичен чадър за далаверите на Василев и ортаците му, ограбващи и малкото реални активи, купени с пари от КТБ.

В тази ситуация, при която е доказано, че „Дунарит“, „Петрол“ и „Сана спейс“ са купени с пари на вложителите в източения трезор и в момента тече вторично разграбване на активитена КТБ е крайно необходимо държавата да се намеси. Тя вече плати 3,5 млрд. лв. като гарант на парите на вложителите и е необходимо тези активи да минат в ръцете на Фонда за гарантиране на влоговете, а не в „нови собственици“, които не са дали и 1 стотинка за тях.