"Очевидно не сме успели да стигнем до достатъчно хора и да им разкажем за какво всъщност се борим и каква е ползата за тях. Очевидно този разказ не е стигнал до достатъчно хора. Те са предпочели други политически сили, така че такава е ситуацията.

При тези избори можем да бъдем конструктивна опозиция", коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в "Денят ON AIR".

Той изтъкна, че имат европейска ориентация, борят се с корупцията, имат социални ангажименти към хората и подкрепят бизнеса. Бившият образователен министър поясни, че могат да преговарят с партиите, които са готови да подкрепят европейска ориентация и ясна ефективна борба с корупцията. 

"Причината, заради която казваме, че ще бъдем опозиция, е че партиите, които се посочват като потенциални партньори, нито ГЕРБ, нито ДПС ги интересува борбата с корупцията. Оттам нататък няма как да се решат и другите проблеми. Как ще подкрепяме бизнеса като се знае, че тези две партии го притискат изключително тежко", каза още акад. Денков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му въпреки трудностите миналата година "Продължаваме промяната" е успяла да състави правителство, а сега очакват същото и от "тези, които спечелиха изборите". Той подчерта, че правителството е паднало заради действията на "Има такъв народ".

"Ако получим мандата, ще направим всичко възможно да намерим партньори, които да застанат зад тези възможни приоритети. Ако има над 120 човека и има как да се работи по тази програма, може и да стане правителство. С "Демократична България" ние имаме много близки виждания по всичко, освен по това къде е границата между фискална дисциплина и социални мерки.

Там е въпрос на баланс, дискусия и намиране на правилно решение. Така че аз не очаквам никакви сериозни концептуални проблеми. По отношение на БСП - ние работихме с тях достатъчно, за да видим, че когато става дума за важни решения, всъщност те участват или се дистанцират по такъв начин, че да не блокират целия процес", обясни акад. Денков. 

Според него Борисов е блокирал ГЕРБ и България, а двете имат много по-голям потенциал. Ако Борисов и обкръжението му си тръгнат от политиката, всички ще спечелим от това, смята бившият министър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук