Кабинетът всъщност е на ПП, подкрепен с мнозинството на ГЕРБ в парламента. Това каза пред политологът Атанас Радев, цитиран от БНР. Той отбеляза като основен проблем кадровия:

"Логиката на целия процес е когато има подписано коалиционно споразумение, в него са зададени всички приоритети и рамки, но има и едно неформално споразумение, в което се разбират на някакъв пропорционален принцип или други принципи за това как ще бъде правен подборът на кадри за изпълнителната власт.

Това е проблемът, пред който се изправя тази коалиция. В момента, в който заговорим и за конституционна реформа, ще трябва да се търси много по-широко мнозинство между политическите партии в НС и да бъде заявено ясно какви са приоритетите на тази конституционна реформа. Към момента още не сме видели проекти, а просто чуваме за това какво може и как да се случи", коментира той.

Според него тази промяна на основния закон трябва да се случи с максимално широка публичност и подкрепа на парламентарно представените партии.

Това е рецептата, за да може и българските граждани да са наясно какво се случва и какви промени се предприемат по отношение на съдебната власт, категоричен бе политологът. 

Ще видим какво ще реализира кабинетът до местните избори, каза още Радев. Според него именно затова са предпазливите действия на двете коалиции в управлението: 

"Ако се издъни в 12 без 5, могат да получат сериозни щети по отношение на местната власт". По думите му европейските избори ще дадат реална оценка и представа за това какво се случва на национално ниво и дали има промяна в електоралните нагласи. Хоризонтът, с който действа кабинетът, е европейските избори, подчерта той.

От няколко години се въртим в тази спирала, която ПП и ГЕРБ мислят, че могат да решат с влизането в коалиция, друг е въпросът дали това ще стане, продължи коментара си политологът. 

По думите му бюджетът е основният закон, който показва какви са приоритетите на държавата в рамките на 1 година. Според него това неминуемо ще спъва коалицията. Въпросът е, че няма ясно разписани приоритети, по които да се действа, отбеляза той.

Законодателната програма трябва да е отражение на коалиционно споразумение, но ние сме започнали наобратно, коментира Атанас Радев и добави, че ситуацията изисква тежки решения за това дали да бъдат продължени конкретни реформи или да бъде спазен 3% дефицит. 

Не съм сигурен, че "Възраждане" може да счупи "сглобката", защото именно "Възраждане" е стимулът да я има тази "сглобка", каза още политологът.

Според него референдумът на партията може да създаде много по-сериозни проблеми, отколкото имаме в момента. Спекулациите играят на емоционална основа, отколкото да са прагматични и да отговарят на реалността, подчерта той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук