С нашите промени в Закона за социалното подпомагане искаме да решим проблема с т.нар. социален паразитизъм. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Александър Сиди по време на дебатите по промените в Закона за социалното подпомагане, предаде агенция „Фокус“.

„Ясно е, че когато някой не е завършил четвърти клас или не е завършил въобще училище, той няма как да излезе на пазара на труда. Това всъщност е идеята на този текст, който внесохме и му направихме редакция между първо и второ четене“, заяви Сиди.

„Искаме социалните плащания да бъдат до едно време и след това тези хора да ги върнем отново на пазара на труда, където да продължат да плащат социални осигуровки. Това е идеята на този текст и това беше причината да го внесем с Искрен Веселинов, за да се опитаме да решим проблема с т.нар. социален паразитизъм. Има едни хора, които дълго време стоят на социални помощи без да се опитат да се ограмотят или да направят някаква професионална квалификация и да се върнат на пазара на труда. Надявам се, че това ще е един работещ текст. Ако няма системи за обучение и образование, можем чрез МОН да създадем такива, за да може неграмотните хора да се ограмотят и да се върнат пак на пазара на труда“, каза още той.