България се намира в безпрецедентна каскада от кризи. В тази ситуация държавата трябва да помогне на хората, за да не се усещат сами. За мен основното е хората да усещат, че държавата стои зад гърба им. Хората трябва да знаят, че в кризата ще разполагат с повече средства. Това заяви Александър Симов от БСП в ефира на БНТ.

„Не сме се отказали от реформите. Най-голямата реформа е това, че обръщаме смисъла на политиката със затягане на коланите, както бе правено неуспешно. Държавата сега казва: „Ние сме тук и ще помогнем в кризата“, подчерта той.

По думите му повечето хора, които имат нужда, ще усетят помощта. „Не е предвидено към момента да се вдигне минималната работна заплата, но пък се взе решение данъчните облекчения за дете да скочат с 1500 лева, намаляваме ДДС на хляба, сметките н тока - също.

Опитваме се да покажем на всеки, че няма да бъде оставен в тази криза. Икономистите трябва да разберат, че държавата в кризата трябва да подпомага хората“, заяви Александър Симов.

„Най-важното е да се осигури един силен социален вектор. Да не би като затягахме коланите да живеехме по-добре? Сега подходът е сменен – в центърът са поставени хората и това е реална реформа“, изтъкна депутатът от БСП. 

„В тази коалиция разговаряме, всеки има своите идеи, отстоява ги и се взимат решения. Да повечето идеи са на БСП.

В това управление има един силен социален вектор. Бюджетът има възможности, за да покрие мерките. Цената на хляба няма да скочи по начина, по който при друга ситуация. В ситуация на криза, когато отвсякъде излизат непредвидени неща, държавата се появява и помага“, каза Симов.

На въпрос за дълговете, които трупа кабинета, Александър Симов заяви: „Не бих драматизирал изтеглянето на заеми. Когато си в ситуация на криза и е нужно да компенсираш гражданите, заемът е полезно решение.

Когато дойдат по-подходящи условия, държавата ще подходи по друг начин. Това правителство ще покаже много ясно къде отиват парите, а няма да се стопят“, увери той.

„Смятам, че България направи грешка и не трябваше да се отказва от преговорите с „Газпром“. Когато ние налагаме санкция – трябва да има и контрасанкция.

Трябваше да имаме обща европейска позиция, оказва се, че за едни държави може да има компромис, а за други – не. Затова трябва да се говори с Брюксел“, каза още Александър Симов.