Това правителство може да оцелее. БСП няма да иска министерства самоцелно, за да не напусне коалицията. Тестът ще проработи ли новият подход е гласуването на актуализацията на бюджета. Коалицията се разтресе заради пари, РСМ е извинение за действията на ИТН, коментира пред Нова нюз Александър Симов от БСП.  

По думите му ще се види кой ще подкрепи конкретните мерки и приоритети, предложени от властта. "На дневен ред е да гласуваме актуализацията, защото имаме много хубав пакет от социални мерки, които да помогнат на хората. До края на месеца ще се види какъв хоризонт ще има кабинетът", смята той.

И допълва, че овакантените министерски места все още не са обсъждани.

Прогнозата му е, че ако властта оцелее до края на годината, ще се задържи и до местните избори, но след това не е толкова сигурен.

"Дължим на избирателите да се опитаме да продължим това управление. Има ясно разписани цели, свърши добри неща, не продължаваме никаква агония. БСП може да бъде полезна във всяка една сфера. Не вярвам ПП да вземе всички овакантени министерства без обсъждане. Ако 9 млрд. лева са изхарчени за 9 дни, защо 6 месеца ИТН са мълчали", попита Симов.

Според него преместването на Рашков от МВР в КПКОНПИ се дължи на приоритизирането на борбата с корупцията и БСП подкрепя тази кандидатура. А относно казуса с РС Македония Симов смята, че те не са изпълнили нито едно условие, затова няма основание за вдигане на ветото.

Той не смята, че България е спечелила от забраната за пътуване на Лавров над България, нито е било разумно.