Александър Йорданов с бомба за партийно зависимите депутати и излизането от кризата

Ако в парламента изборът на премиер и състав на правителство се осъществяваше чрез таен вот, то тогава отдавна щяхме да имаме редовно правителство, смята Йорданов

Ако в парламента изборът на премиер и състав на правителство се осъществяваше чрез таен вот, така както е при избиране на народните представители, то тогава отдавна щяхме да имаме редовно правителство.

Нямаше да има политическа криза. Защото само при тайно гласуване депутатите остават насаме със своята съвест.

Това мнение изрази бившият депутат от СДС и председател на 36-то Народно събрание Александър Йорданов. По думите му всички народни представители гласуват под партиен контрол. 

"Мнозинството от тях и сега твърдят, че е необходимо България да има редовно правителство. Но не гласуват да го има.

Защото при явно гласуване съвестта им е под партиен контрол. Тогава те вече не представляват "целия народ", каквото е тяхното задължение според Конституцията, а се "отчитат" единствено пред своята партия. И дори не толкова пред нея, колкото пред нейното ръководство. По този начин те се разкриват като тясно партийно зависими.

Грешка е при избор на личности да се гласува явно. Европарламентът не допуска такава грешка. Но българският я е превърнал в практика и тя именно е причината за поредицата "безплодни" парламенти", гласи постът на Йорданов във Фейсбук.