Сайтът на Стоянка Г. – Медиапул, е поредната медия, от която Фондация “Америка за България” обявява, че се разграничава. Макар и да посочва, че продължава да финансира поръчковата медия, американската фондация изтъква, че не споделя редакционното й съдържание.
 Изданието на Стоянка Г. е известно като обслужваща медия на Иван Костов, Радан Кънев, Христо Иванов и финансираните от Джордж Сорос неправителствени организации. Поръчковият сайт на бившата говорителка на Иван Костов продължава да съществува основно заради грант от 1,2 млн. лв., както и от пари, които Институт “Отворено общество” на Джордж Сорос им отпуска по проекти.

Трябва да се отбележи, че ако доскоро рекламният банер на Фондация “Америка за България” се кипреше на видно място на сайта на Стоянка Г., то типично за двойствения морал на грантаджиите, този, който разкрива разграничаването на донора от поръчковите статии, е изписан с възможно най-дребен шрифт.

Очевидно “морална” журналистика за Стоянка Г. значи, че истината трябва да се крие…
За момента от Фондация “Америка за България” не са обяснили – дали след като се разграничават и от „Медиапул“, както направиха преди две седмици и с друга от медиите-бухалки – „Капитал“, възнамеряват да прекратят финансирането на поръчковите издания след изтичането на настоящите грантове.
Финансирането на медии от Фондация “Америка за България” със сигурност е сред причините за изкривяване на медийната среда у нас, което се отразява и

на сриването на страната ни в международните класации за свобода на словото. 
“О,  я стига, „Америка за България“, когато осигурявате за пореден път милион и 150 000 за Медиапул (за него стана дума в спора с Илиян Василев), което прави по 32 000 месечно (!) за три години за целия екип на медията, вие осигурявате самото съществуване на медията и на практика се превръщате в неин издател. Как да не се свързват с вашите възгледи? 
 
 


Как така осигурявате медийната среда, осигурявате възможността да се публикува онова, което са решили формалните издатели, но спонсорирайки го не носите отговорност за публикуваното и мненията на авторите?

То е все едно да храните куче и да не отговаряте кого хапе.
Само вие ли не виждате, че практически всички по-големи медии като тези на „Икономедиа“ – „Капитал“ и „Дневник“ и „Медиапул“, с помощта на вашите грантове,  налагат едни политически тези и подкрепят политически проекти и същевременно остро да атакуват други? Та това си е чисто спонсорирана отвън политическа намеса. Е, как не носите отговорност?”, написа преди две седмици журналистът Евгени Петров, издател на сайта Вевести.