Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че бъдещето на Западните Балкани е "на Запад". След като посети балтийската Естония и кавказката Грузия, той посети най-новия член на НАТО - Черна гора на Адриатическо море. Пътуването на Пенс е в подкрепа за съюзниците в региона, разтърсени от руското анексиране Крим през 2014 г. и кървавия сепаратистки бунт в Украйна, уточнява БГНЕС.
Присъединяването на Черна гора към НАТО на 5 юни и надеждата на Грузия да се присъедини към военния алианс предизвикаха ярост у Москва, която разчита на историческо влияние в двете страни. 

"Наистина вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е на Запад", каза заместникът на американския президент в Подгорица на съвместна пресконференция с премиера Душко Маркович. 

Вицепрезидентът приветства присъединяването на Черна гора към НАТО като "историческо постижение" и затвърди ангажимента на САЩ за укрепване на връзките с региона. 

Вчера в Тбилиси Пенс осъди руската "окупация" на част от територията на Грузия след кратката война през 2008 г. и обеща, че президентът Доналд Тръмп скоро ще подпише нови санкции срещу Москва. 

По-късно на вечеря в Черна гора, където живеят около 620 000 души, той заяви, че пътуването му е "доказателство за факта, че Америка няма съюзници, а само силни съюзници". 

"Вашата смелост, особено в лицето на руския натиск, вдъхновява света и ви поздравявам за това", каза вицепрезидентът. 

Вашингтон съобщи през април, че има надеждни данни, според които Москва е подкрепила предполагаем опит за преврат в Подгорица в навечерието на изборите в Черна гора през октомври миналата година. Черногорските власти също твърдят, че "руските държавни органи" са участвали в опит да предотвратят присъединяването на страната към НАТО, но Москва отрече тези обвинения. 

Пенс ще присъства на срещата на върха на Адриатическата харта в Подгорица следобед, в която ще участват и лидери от Албания, Босна, Хърватия, Македония, Косово, Сърбия и Словения. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!