Коментаторът на интернет-портала RuBaltic.Ru Александр Носович коментира нашумяло изказване на Доналд Тръмп, че ако стане президент, то решението за предоставяне на помощ на страните от Балтика в случай на нападение от страна на Русия ще бъде взето с отчитане дали си изпълняват задълженията пред САЩ.
„Централна тема и в трите балтийски републики сега е изявлението на Доналд Тръмп, че Америка не е задължена да защитава страните от Балтика от руска агресия. Нещо подобно от Тръмп чакаха отдавна - мнозинството със страх, малцинството с нетърпение. Чакаха го така силно, че миналата година пуснаха слух, че уж Тръмп посъветвал балтийците да се преселят в Африка, ако не им харесва да живеят в съседство с Русия” – пише Носович.

Сега страшният съд стана действителност и уж случайно изпусната фраза от Тръмп стана за Литва, Латвия и Естония тема номер едно. Президентът на Литва излезе със специално обръщение, в което заяви, че Литва ще се доверява на САЩ при всеки президент. Латвийски политик се изтърва и заяви, че Тръмп не е „правилният кандидат”. „Експерти” от трите страни правят изявления за „популистка заплаха на демократична Балтика”.

При това Доналд Тръмп в интервюто си за „Ню Йорк Таймс” не каза нищо особено, заслужаващо да предизвика в Балтика такава истерия. Той само каза, че ако Русия нападне страните от Балтика, САЩ трябва да обмислят действията си и той, Доналд Тръмп, няма да се втурне първосигнално в защита на съюзниците от НАТО, а ще се ръководи от съображения на здравия разум и отначало ще види дали съюзниците изпълняват своите задължения пред САЩ. А Балтика винаги се е отчитала абсолютно точно пред Щатите. Паниката у балтийските политици по-скоро възникна, защото в думите на Тръмп се почувства принципно друг подход към външната политика.

„Тръмп изхожда от реалистичен подход в международните отношения, който много се различава от този, който поддържаше Америка през последните десетилетия. Само прагматизъм и национални интереси, никаква цивилизационна мисия, глобално доминиране заради самоцелната свобода и експорт на демокрация по линия USAID (Американска агенция за международно развитие).

В такъв случай е разбираемо защо балтийските елити се паникьосват. Доктрината на американското месианство изначално не предполага въпроса дали на американците е нужна Балтика. Доктрината за политически реализъм обаче го допуска. И неговият отговор не е очевиден.

Превод и редакция: БЛИЦ