Ще помоля Корнелия Нинова да се подготвя с истинска информация, когато реши да взима думата по толкова важен въпрос, какъвто е поемането на нов дълг. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев от парламентарната трибуна в отговор на декларацията на лидера на БСП Корнелия Нинова.


Според него тя не трябва да използва лъжовна инфорамция или да даде думата на някой човек, който разбира от тази материя.


„След като проведох емисията в сряда ми се обадиха цялото ракъводство на ЕК и всички мои колеги министри на финансите от европейската комисия, които ме поздравиха за постигнатия най-добър резултат през 2020 г. 27 емисии са направени през 2020 г. от 27 държави, нашата емисия е с най-нисък лихвен процент 0.375 %. Ще ви предоставя лично този списък и ще видите, че процентът на другите държави се движат между 1 и 3.25 %. Румъния например е 3.25 %, Унгария 2-60-2.70 %.“, каза още Ананиев.

Той отчете, че между тези 27 емисии, половината от тези държави са членки на Еврозоната и те са постигнали по-висок лихвен процент, т-е. по-лоша доходност.

В декларацията Нинова посочва, че правителството е изтеглило нов заем и "всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно за политическото си оцеляване".


"На 15 септември правителството на Борисов взе нов заем от международните пазари. 10-годишна емисия за 2.5 млрд. лв. и 2.5 млрд. за 30 години, общо 5 млрд. лв. За това действие на правителството има много въпроси, без отговори от страна на премиера. Защо се появи необходимост от нов дълг? Та нали само преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки кризата не се налага нов заем, защото в резерва на държавата има 9 млрд. лв.", коментира още Нинова.