Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев и депутатът от БСП Валери Жаблянов влязоха в словесен сблъсък по скандала Ирина Бокова - Кристалина Георгиева. В студиото на bTV двамата спориха по най-горещата тема в българската държава.
"Българското правителство и българският министър-председател направиха тежко решение. Към 26 септември ние знаехме, че г-жа Бокова има две вето от САЩ и Великобритания. От другата страна имахме сериозна подкрепа от региона за това, че Кристалина Георгиева ще има подкрепа. До последно Русия казваше, че ще бъде от Източна Европа, изложи мнението си Андрей Ковачев.

"Гаф се получи. Едно правителство да има двама кандидати за 6 месеца, си е гаф. Изборът на г-н Гутереш изненада всички. Начинът на действие на българското правителство обрекоха и двете кандидатури. Слабостите на правителството на издигането и смяната на кандидатурата показаха дълбок непрофесионализъм. Много некадърно беше направено това. Със същата фамилия г-жа Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО. Съжалявам, че България се изложи по този начин. Нито една от държавите не си помисли да изтегли своята кандидатура", опонира му депутатът от БСП Валери Жаблянов.

"Искам да потвърдя, че България направи максималното, за да има успех. Не сме в предизборно студио. Много лесно се опитвате да препишете провала на г-жа Бокова на г-н Борисов. Ако искате смятайте, че това е залата на Аврова, но не отговаря на обективната истина", контрира евродепутатът.