Ден след злополучното гласуване на предложената от правителството втора българска кандидатура – тази на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН сме свидетели на доста странни реакции на премиера Бойко Борисов. Най-меко казано, те показват дълбоко неразбиране на случилото се. Този коментар направи кандидатът за президент и експремиер Пламен Орешарски, цитиран от БГНЕС. 
Той говори, че няма да се грижи за някаква комунистическа фамилия, сякаш нито той, нито другата негова кандидатка Цецка Цачева не са били членове на компартията. Заявява, че моята кандидатура Ирина Бокова пречила на неговата Кристалина Георгиева, при очевидно обратното действие. Казва също, че Бокова нямала никакъв шанс, поради което я заменя с кандидат с още по-малък шанс...! Отбелязва, че за малкото време, с което разполагала Кристалина имала добър резултат (?!), сякаш още не е разбрал, че е предпоследна, а кандидатката със снето доверие - Бокова е втора...! Според премиера издигането на втора българска кандидатура не било гаф, защото те не го направили сами, имали уверенията на много държави... ? Тогава какво стана с тези уверения...? 

Всичко това само, за да не подаде оставка...! А как ли ще бъде, когато Цецка Цачева загуби изборите...?, подчертава Орешарски.

Провалът е толкова мащабен, че образът на българската дипломация ще бъде замъглен години напред и ще бъде проблем за всяка по-нататъшна българска кандидатура, включително за номинация на Ирина Бокова за евентуален подгласник на Гутериш, каквато настройка има сред влиятелните кръгове в ООН. За Кристалина Георгиева оставката й от ЕК е все по-актуална. 

За да бъде изумлението пълно, премиерът отново отправи упреци към Орешарски от оградата на югоизточната ни граница, изградена точно от Орешарски и служеща да се хвали пред европейските гости колко добра е охраната ни и колко лош е този, който я организира, коментира експремиерът.