„Позицията на България е ясна – ние не искаме в Европейския съюз да влезе една страна като Северна Македония, с която нашите деца и внуци да имат същите проблеми с фалшифицирането на историята.

Не искаме те да се мразят с потомците на Зоран Заев, защото са учили по различни образователни програми.

Много е великодушно това, че Северна Македония ще подпише анекс, в който се казва, че няма да има претенции към територията на България, но не е достатъчно и не става въпрос за това“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа.

„Това обаче е елемент, който се разбира сам по себе си. Няма страни в ЕС, които заявяват, че заявяват, че имат териториални претенции. В декларацията от 1999 г. при Любчо Георгиевски е залегнало, че нито едната от двете страни няма териториални претенции.

Основното, от което бягат като дявол от тамян в Северна Македония, е манипулацията в историята. Сега се правят на недоразбрали, че не им даваме да се самоопределят като македонци и не зачитаме езика им. Основният елемент е историята – нищо друго не е важно“, коментира Ковачев.

„Рамката, която се създава, се прави от политиците и в нея се включва обща история за всички исторически личности, които са се самоопределяли като българи. Македонският елит трябва да вземе решение за бъдещите поколения.

Ние не казваме как да се самоопределят в Северна Македония, но в никакъв случай не е европейска ценност да се манипулира историята. Имаме академична световна общност, според която населението преди се е самоопределяло като българско.

Тази комисия няма храброст да изчисти моментите в учебните планове да се преподава истината. Дали с нов договор, с анекс или под друга форма, трябва да се приеме, че този процес е необратим“, заяви евродепутатът.

„Ако Северна Македония, не признае тези реалности, датата за срещата ѝ с ЕС ще бъде отложена и в това няма никаква драма. Когато са готови и достатъчно смели да преодолеят фалшификациите, дирижирани от Титова Югославия, ще могат да започнат преговори.

Има валидна рамкова позиция, която е гласувана от българското правителство и декларация, подкрепена от депутатите. Трябва да имаме достатъчно гаранции, че младите поколения в Семерна Македония няма да са обучавани на фалшифицирана история.

Ние миналото не можем да променим, защото искаме да аргументираме съвременните си реалност. Не е такава драма, ако след 6 месеца Северна Македония започне преговорите с ЕС“, категоричен е Андрей Ковачев.