Последните 2 години посветих живота си на това да не приема тези вредни за България текстове. Не мога да повярвам, че в началото на тази седмица министрите на транспорта са взели толкова лошо решение. Можете ли да си представите празен ТИР да изгори 5 тона нафта? И кой ще проверява дали шофьорите са се прибрали веднъж на четири седмици по адресната си регистрация? Говори се и за внедряването на тахограф – уред, който дори още не е изобретен, такъв просто не съществува. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV евродепутатът Андрей Новаков във връзка с пакета "Мобилност", известен още като закона "Макрон".

,,Тези разпоредби не са приложими, просто половината от тях трябва да отидат в съда на ЕС. Против тези разпоредби са гласували държави, представляващи 30 процента от населението на Европа. Това решение е токсично и вредно и силно се надявам отново да бъде отхвърлено. Хубавото е, че няма да бъде гласуван тази година, тъй като все още не е минал на комисия и не е влязъл в пленарната зала. Работя да не се стига дотам. Този европарламент не трябва да гласува това решение'', добави Новаков.

,,Много от колегите постъпват арогантно, защото идваш от по-малка държава. Тези хора строят нова Желязна завеса'', каза още по темата евродепутатът.

,,За пръв път ЕС направи такова допитване сред хората и те ясно заявиха, че не искат повече да се превъртат стрелките. Оказа се, че Австрийското председателство има друг подход. Сега се умува дали цяла Европа да остане в една часова зона или да се разделим на няколко. Така или иначе въпросът остава отворен'', коментира въпроса със смяната на часовото време в Европа българският евродепутат.

,,За следващия бюджетен период България ще получи 4 милиарда и половина лева, а ще внесем един милиарда. Тоест ние ще получим 230 милиона лева повече'', подчерта Новаков.

,,Случващото се е урок да не ставаме популисти и екстремисти. Често пъти една лъжа е способна да обиколи света, докато се разбере, че не е истина. Смятам, че трябва да обясняваме на хората по-подробно какво се случва'', коментира Андрей Новаков възхода на популизма и крайните партии в Европа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ