Бойко Борисов и Кристалина Георгиева са най-вероятните кандидати на ГЕРБ за президент. Това прогнозира пред „Фокус“ социологът Андрей Райчев. Той допълни, че и Борисов, и Георгиева в момента имат други ангажименти и все още не са решили дали да се откажат от тях.
„Бойко Борисов не е махнал себе си като възможност да се кандидатира за президент и най-вероятно ще вземе решение наесен. Ако той се кандидатира, без съмнение ще спечели. Другият възможен кандидат е Кристалина Георгиева. Възможно е да има такава уговорка с Росен Плевнелиев – той да се откаже от поста и тя да го замени. Има още двама кандидати в резерва – Йорданка Фандъкова и Томислав Дончев. Бавенето на обявяването на кандидата обаче не е безплатно, защото ще има по-малко време за убеждаване на избирателите. Това означава, че партията е длъжна да издигне известна фигура“, обясни Андрей Райчев. 

Той уточни, че партиите все още изчакват да обявят своите кандидати за президент не заради борбата помежду им, а по вътрешнопартийни причини. Той коментира още, че има голяма вероятност БСП да издигне обединена кандидатура на левицата.