Има един разпад на коалицията и прогнозата на социолога Андрей Райчев е, че най-вероятно управлението ще се разпадне през септември месец.

Най-важният резултат и най-лошият резултат е, че загубиха уважение помежду си, вече не се харесват. ИТН мисли за ПП много лоши работи, ПП мисли много лоши работи за ИТН и там не може да има мир, каза Райчев пред БНТ. 
 

Това е един брак, който по взаимносъгласие ще продължи известно време, но разводът е сигурен. Ако разводът е предизвестен, партиите ще започнат да спорят за това кой е виновен - майката или бащата ще напуснат първи къщата. Всичките малки сметки протичат на фона на нещо, което не може да бъде спряно в Европа и никъде по света - скъпият ток и взривът на цените, отбеляза Андрей Райчев.

Просто и ясно - ако дадем оръжие за Украйна и няма да има правителство, посочи Андрей Райчев. По думите му един от трите проблема бил прескочен за коалицията - ако се даде оръжие на Украйна, правителство вече нямало да има и за това въпросът бил решен по друг начин с бронежилетки и каски. Всички избраха да има правителство, иначе щяха да паднат веднага, изтъкна Райчев.

Той посочи, че ако ГЕРБ играят грубо за избори, това вече не е опит за събаряне на правителството, а опит за диалог с другите парчета от коалицията. Андрей Райчев добави, че Мая Манолова и бившия служебен премиер и военен министър Стефан Янев е възможно да оберат електоралните нагласи на едни евентуални избори.

Политологът Стойчо Стойчев е на мнение, че посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба не би променил разделителните линии, които съществуват у нас. Посещението на Кулеба не може да преодолее дефицита на съгласие и на консенсус. Липсва консенсус по важния въпрос за оказване на военна помощ на Украйна, посочи Стойчев. 

Той добави, че ИТН и ПП нямат добри опции пред себе след едни предсрочни избори. При тях всичко е рейтинг и нямат база върху, която да стъпят. Партиите ще останат заедно, докато могат, освен ако нещо външно не ги принуди да се разделят, изтъкна Стойчев.  Той очаква коалицията да се изпокара на местно равнище още по-сериозно.