Зад избора на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание не стои коалиция, а Корнелия Нинова извади страната от тежък пад, в който беше изпаднала. 

Това мнение изказа пред БНР социологът Андрей Райчев.

Според него лидерката на БСП може да вкара партията във властта - в правителство, което не е с мандата на ГЕРБ, а подкрепено от ГЕРБ и с кратък времеви хоризонт:

"Не коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП, това е изключено, но ще бъде подкрепено от тях. ... До местните избори през есента на 2023 г. И ето нейната гледна точка - мандатът на Нинова като лидер на БСП свършва през 2024 г., най-достойният начин да слезе от този пост е да стане евродепутат. 

Тя през цялото време е под обстрел, че резултатите на партията на избори падат. Ако вкара партията във властта и си удължи политическия живот в центъра на шахматната дъска до есента на 2023 година, тя е готова. Тя ще положи максимално усилие това да стане".

Райчев прогнозира шанс за правителство с третия мандат:

"Ключът от цялата ситуация лежи в Христо Иванов и "Демократична България". Той може да легитимира това. Иванов би искал и е достатъчно умел политик, за да намери формула, но се стреми да не бъде обявен от електората си за предател. Той си мисли, че след още едни избори това би могло да стане. Другите варианти за трети мандат са БСП и "Български възход" на Стефан Янев, който се набива на пръв поглед".

По думите на социолога президентът Румен Радев ще разтегне периода на консултациите, за да може да бъде приет Бюджет 2023 и да се приемат законите, "липсата на които отделят България от една много солидна сума, която точно в момента много ни трябва".

Андрей Райчев определи политиката на ПП като учебникарска и те изпускат възможности.

ГЕРБ, според него, имат една цел - да излязат от изолация - напреднали са по този път, но не са още легитимирани в това качество:

"Искат да чуят една реплика: "Пито - платено". "Пито" е казано, но "платено" може да го каже само Христо Иванов".

"ДПС беше класически центрист и имаха чудесен диалог и вляво и вдясно. ДПС по-дълго от БСП е било във властта, но това иска две отворени врати. Като ти се затвори дясната врата и ти се каже, че през нея не можеш да минеш никога, ти си избутан", посочи социологът.

Според Андрей Райчев една от задачите на ГЕРБ е съюзниците ни по НАТО да се убедят, че без ГЕРБ не може и с тях трябва да се работи:

"Това с оръжието за Украйна не е коалиция, а натягане.  ... Типовият поддръжник и активист на ГЕРБ въобще не е някакъв фен на Зеленски (президентът на Украйна - б.р.), за разлика от десните. Това е демонстрация, която ще гледаме. Ще има надцакване кой е по-предан съюзник. То е защото им трябва нашите съюзници да натискат за евро-атлантическо правителство". 

По думите му президентът Радев изразява масовата позиция на българите по въпроса за Украйна:

"Тя е умерена позиция на лоялност, но без кой знае каква активност".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук