Беше ясно, че изборът на нов боен самолет за Българската армия ще се сведе до избор между F-16 и "Грипен". Беше  ясно посочено, че се търси новопроизведен самолет, а и като погледнете цените на един "Юрофайтър" от 300 милиона и "Рафал" от 250 милиона, или F-18 от 300 милиона долара, ясно е, че се изключват тези самолети от напреварата заради финансовата рамка. Това заяви в "Денят на живо" бившият военен министър Ангел Найденов, председателна Центъра за изследване на отбраната и сигурността.
 
Той припомни, че първоначално бяха отправени запитващи предложения и се очакваха оферти от 7 държави за 12 типа самолети. "Независимо, че сега има оферти за 4 самолета от 3 държави, хубавото е, че три от тях са за нови изтребители (F-16 и F-18, и "Грипен")", изтъкна Ангел Найденов, като посочи, че към момента "експертите твърдят, че има 3 оферти и половина" заради по-малкия обем на предложенията за американския F-18, както и заради факта, че цената му вероятно няма да се вмести във финансовата рамка на Народното събрание от 1,8 милиарда лева с ДДС.
 
Той изрично отказа да сподели дали предпочита F-16 или "Грипен" - "имам своите предпочитания, но не искам да давам повод за приказки за лобиране, интереси и т. н."
 
"Очакванията са след първите 8 или 9 самолета, ще последват още 8, за да бъде сглобена една цяла ескадрила.
Очакваше се работата на първата комисия - военно-експертната, да приключат към 19 октомври, сега разбирам, че този срок вероятно няма да бъде спазен. След първата военно-експертна комисия ще бъде назначена със заповед на министъра политико-военна комисия", обясни какво предстои Ангел Найденов.
 
"Първата комисия ще трябва да прегледа офертите и да подреди участниците, без да ги класира. След това политико-военната комисия, с частието на представители от други министерства - на икономиката, на финансите, ще продължи по предложенията, търсейки подобряване на офертите. Във втората част - политико-военната, ще се търси съответствие на всички критерии за инвестиционен разход", продължи той. 
 
"Ние не просто купуваме определен тип боен самолет, като освен показателите и функциите му ние търсим и дългосрочно партньорство, вкл. и в отбранителната сфера. Мисля, че освен функциите, които подлежат на оценки за способностите на самолета, трябва да имаме в предвид и останалите области, за които споменах - партньорството в отбраната, трансфера на технологиите, поддръжката, резервните части и т. н.", изтъкна още Ангел Найденов.
 
По думите му едва ли ще има договор до края на календарната година заради процедурите, които изискват обсъждане на проектите за договор в НС и гласуването им. Ангел Найденов изрази надежда, че заложените в бюджета 371 млн. лева за ремонт и поддръжка на намиращата се в момента на въоръжение бойна техника "няма да се насочат, както досега ставаше, към друга сфера".