„От 30 държави 28 помагат на Украйна с въоръжение. Само България и Унгария не предоставят такава помощ, като аргументите са, че така ставаме част от военните действия. Дори неутрални страни като Финландия и Швеция помагат на Украйна с такава помощ“, коментира бившият министър на отбраната Ангел Найденов в „Тази събота“ по bTV.

Има решение на съвета на НАТО и ЕС за подпомагане на Украйна с въоръжение и защитно облекло. ЕС гласува допълнителен фонд за финансиране. В последнит дни има информация за увеличение на фонда до 1 млрд. САЩ също подпомагат Украйна като им предоставят финансови средства, обясни още Найденов.

По думите му от 30 държави в ЕС 28 помагат на Украйна и с въоръжение. 

България и Унгария не доставят военна помощ с аргумените, че по този начин ставаме част от военните действия. Неутрални страни като Финландия и Швеция помагат с такава помощ, каза още той. 

Той допълни, че пътят на военната помощ е секретен, тъй като Русия се заканила, че ще унищожава всяка доставка.

Найденов коментира още, че НАТО е разпространило информация за разполагане на част от силите за бързо реагиране на Алианса в страните по Източния фланг.

Над 10 00 войници са предвидени да бъдат разположени в Полша. Съюзнически сили от по 800 човека ще бъдат разположени в Унгария и Словакия. В България ще бъдат разположени 900 човека, които много вероятно са многонационални сили и техника, каза още той.

Още с обявяването на идеята за създаване на батальонна група беше ясно заявено, че има дефицити и те ще бъдат допълнени с съюзнически сили и техника, уточни бившият министър на отбраната.

Найденов отбеляза, че Украйна търси гаранции не на база на споразумение с Русия, а на многостранно споразумение с пет или седем държави.