Националните курорти са лицето на българския туризъм и трябва да имат продуктово обособени и парти зони, и зони за отдих. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на bTV. На въпрос дали познава бъдещите нови министри, тя отговори: „Познавам ги. Те са изключително добри специалисти. Искам да благодаря на министрите Московски, Нанков и Радев, с които сме работили изключително добре заедно, тъй като сектор „Туризъм“ изисква работа в екип. И аз много им благодаря за всичко, което са правили, за да постигнем тези добри резултати“.

Министър Ангелкова посочи, че не вижда напрежение в кабинета заради смяната на министрите. „Всеки от нас си изпълнява задълженията. За мен е много важно как свършва летният и ще започне новия сезон. Успяхме да направим така, че година по-рано да рекламираме двата туристически сезона, за да гарантираме една устойчивост, каквато забелязваме през последните три години, a именно ръстове – 16% през 2016 г., 9% на годишна база през 2017 г. и сега за 2018 г. очакваме около 8% ръст на годишна база“, обясни тя.

На въпрос дали е имало разговори да бъде сменен и министърът на туризма, Ангелкова отговори, че не е имало такъв разговор. „Основната ми цел и тази на моите служители в министерството е да спазваме закона, а ако има някакво съмнение – компетентните органи трябва да си свършат работа. И в случая със сигнала до Прокуратурата на вицепремиера Валери Симеонов те го направиха. Мисля, че с него нямаме разногласия, за мен е важно в режим на диалог да изчистваме всичко. Да, имаме различни гледни точки, но затова е важно да се обсъжда и да вземем най-добрите решения за сектора“, коментира Ангелкова.

Тя посочи, че националните курорти са лицето на българския туризъм и трябва да имат специален статут. „Това е нещо, което направихме с промените в Закона за туризма, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание, защото общественото им обсъждане изтече. И там на база на дискусията беше включено от нас националните курорти да бъдат с особен статут, да бъдат извън Закона за шума и да бъдат регламентирани в специална наредба, която е подзаконов нормативен акт, и да се даде възможност да се развива всякакъв вид туризъм. И големите туроператори, които излязоха с писма до нас, продават на туристите и Слънчев бряг, и Златни пясъци и като парти зона, и като зона за отдих от години“, обясни министърът на туризма.

Ангелкова посочи, че целта на новите законови промени е да се регламентира това и да се даде възможност на местната власт и местния бизнес да обособят продуктово такива зони.