Водните спасители са кът и тези, които се внасят от страни извън ЕС, трябва да минават проверка за годност. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Това е новото условие, което ще се включи в наредбата за водното спасяване. Трябва да имат сертификат от международна организация“, уточни тя.

Ако концесионерите на плажовете ги натоварват с дейности, които са извън тяхната функция, ще бъдат глобявани, зарече се министърът.
„Има недостиг на кадри в хотелите край морето. Сигурно това е свързано със заплащането. Отново ще се разчита на сезонни работници от трети страни, които не са членки на ЕС, но това е краткосрочна мярка за решаване на проблема“, призна тя.
„Очакваме 10% ръст на туристи. Имаме ранни записвания и планирани чартърни полети на летищата в Бургас и Варна. Ръстът е от 15 до 40% от различните дестинации“, заяви Ангелкова.

Тя съобщи, че спа хотелът край село Чифлика в Троянския Балкан, който се превърна в кошмар за младо семейство, вече е затворен, след като бе попитана дали не може както Валери Симеонов проверяваше и спираше заведения, така да се влиза във всеки хотел и да се проверява дали отговаря на изискванията.

„Има пропуски в контрола и неслучайно започнахме с промените в Закона за туризма, със създаването на туристически инспекторат. Той ще проверява спазват ли се изискванията, след като вече е категоризиран даден хотел“, добави Ангелкова.

„Разчитаме на сигнали за нередностите, защото без тях сме с вързани ръце. От 10 април в Министерството на туризма действа телефон за сигнали и нередности“, уточни тя.

Чакаме друг орган да ни сигнализира, за да може да започнем процедура за отнемане на звезди или за понижаване на категорията, каза още тя.