Правителството на Обединеното кралство и британският орган по гражданско въздухоплаване, който ще поеме управлението на „Томас Кук” след фалита, са предприели всички необходими стъпки, така че британките туристи и не само, които са резервирали своята почивка чрез „Томас Кук”, да бъдат върнати обратно по домовете си.

Това ще стане за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване чрез техния гаранционен фонд „АТОЛ”, съобщи на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова по повод фалита на един от най-големите световни туроператори, информира bTV.

Пъден шок! Най-старата туристическа компания - “Томас Кук” фалира 

Министърът уточни, че в България в момента, по данни на посолството, има около 2500 туристи, пристигнали през компанията „Томас Кук”, като днес се очаква да бъдат изпълнени два полета в 7 ч. и в 23 ч. от летище Бургас към Обединеното кралство. На единия има може би около 180, на другия около 175 пътника. За утре се планират други два полета Варна и Бургас, допълни Ангелкова.

Започна се! Първа кошмарна новина с туристи след фалита на "Томас Кук" 

По информация от правителството на Обединеното кралство и британското посолство задълженията на туристите ще бъдат покрити и те трябва да следят един специален сайт, който ще бъде публикуван и на официалния сайт на Министерството на туризма, така че максимално близо до датата на връщането да търсят информация, за да не се създава излишен хаос, обясни министър Ангелкова.

„Допълнително утре съм свикала среща с всички туроператори и хотелиери, които работят с „Томас Кук”, с британското посолство, Комисията за защита на потребителите, всички заинтересовани, за да можем да направим по-ясна сметка, получавайки информация от бизнеса, за това какви биха били последиците по отношение на точния брой туристи и хотелите, които са засегнати”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ