По индивидуален подход ще се определят цените на плажни принадлежности. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в Бургас, след работната си среща с представители на туристическия бранш от Южното Черноморие, предаде „Фокус“. Министърът уточни, че в момента е предоставено изискване за предложения от страна на концесионерите и наемателите, по отношение цените на плажните пренадлежности.

„Задължително намалението трябва да бъде не по –малко от 50%. В момента имаме постъпили предложения и за по-големи намаления, включително и за безплатно ползване. В момента, в който изтече срокът, ние ще информираме всички какви ще бъдат условията за ползването на плажните принадлежности“, добави Ангелкова.

Министърът посочи, че пропорционално на предложените намаления, ще се намали и концесионното възнаграждение.

„Отделно, имаме специфични указания за този летен сезон по отношение посещението на морските плажове, свързани със спазването на указанията на здравните власти за гарантиране сигурността на туристите.

За този летен сезон едно плажно място – чадър с два шезлонга, ще бъде 20 квадратни метра, а през 2019-а година бе 16 кв. м. Увеличаването за изискването на квадратурата няма да се отрази на 50-процентовото съотношение свободна/заета зона, защото същите изисквания за дистанция ще важат и по отношение на свободната зона, на база на общия принцип на заповедите на Министерство на здравеопазването.

За да можем да спазваме и изискванията и по отношение разполагането на маси в заведенията, също сме дали възможност за увеличение с 4% само за това лято“, заяви министър Николина Ангелкова.
 

Работим изключително активно с моите колеги за поетапното отваряне на вътрешните граници и възможността да се осъществяват пътувания с цел туризъм, каза още тя.

Министърът зави, че принципът, по който се работи е за единство, реципрочност и координация. Относно мярката, касаеща 14-дневна карантина, Ангелкова посочи че тя важи за всяка една страна в Европейския съюз – както за нейните граждани, така и за тези, които я посещават, затова е необходимо да се приложи принципът на реципрочност.

„За мен е изключително важно, казвам го като министър на туризма, вследствие на тези разговири, е да няма 14-дневна карантина, по отношение както на нашите граждани, така и на чуждестранните, които ни посещават.

Документите, които ние сме подготвили с оглед на активния летен сезон, са били само и единствено като подготовка с възможност за неговото реализиране, пеи спазване на изискванията“, уточни министър Ангелкова. По отношение храненето в хотелите с ол-инклузив министър Ангелкова уточни, че правилата за това са ясно разписани в заповедите.