Туризмът е сериозен стимул за растеж на по-слаборазвитите региони. Министерството на туризма работи целенасочено за популяризиране на местните богатства и провежда редица кампании за привличане на повече посетители във вътрешността на страната. Имаме и инициативи, които са насочени към насърчаване на пътуванията на българите в България, което води до стимулиране на вътрешния туризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при участието си в 14-ата Конференция на европейските региони и градове, част от форум „Залцбургска среща на върха“ (Salzburg Summit) в град Залцбург, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Тя говори пред участниците в панел 5 на форума, на тема „Мерки за предотвратяване на обезлюдяването на селските райони в Европа“. Събитието е едно от основните, включени в календара на австрийското председателство на Съвета на ЕС. „Туризмът е важен икономически фактор, който съставя около 12% от БВП на България и създава близо 11% от работните места", посочи министър Ангелкова.

Тя добави, че Министерството на туризма работи в тясно сътрудничество с академичните общности, училищата и висшите учебни заведения за привличане на млади, професионално подготвени кадри в сектора, което да допринася за повишаването на качеството на услугите в отрасъла. Отчитайки важността на сектора Министерството на туризма разработи Национална концепция за зониране на туризма. Територията на България е разделена на девет хомогенни туристически района. Считаме, че Националната концепция за зониране на туризма ще допринесе за развитието на регионални туристически стратегии, които на свой ред ще дадат видимост и легитимност на местните продукти както на националния, така и на международния пазар, заяви министър Ангелкова.

И посочи, че районирането може да подпомогне и за преодоляването на проблема с неравенството в разпространението на икономически ползи, като по този начин премахне икономическото несъответствие между слабо развитите и развитите региони. Тя даде пример с откритите у нас над 40 хил. артефакта, които са разпръснати в цялата страна и повечето от тях все още са относително неизвестни. „Ето защо решихме да създадем различни тематични туристически маршрути като културно-исторически, винено-кулинарни и СПА, за да можем да консолидираме местните експертни знания и ресурси и да дадем обща идентичност на местното културно наследство, което преди е било популяризирано независимо", заяви министър Ангелкова.

По тази причина е взето решение да се създадат тези дестинации в тясно сътрудничество с местните общности, като провеждаме открити обществени обсъждания с местните жители, които най-добре знаят потенциала на своите дестинации. „Решенията в туризма трябва да се взимат заедно", обобщи министър Ангелкова.

Тя представи пред участниците основните инициативи в туризма по време на първото българско председателство на Съвета на ЕС, посочвайки, че едно от основните събития в календара на председателството бе срещата на високо ниво на министрите с ресор туризъм, организирана от ведомството през февруари. „Форумът събра над 500 делегати от страните членки на ЕС и Западните Балкани. Важен резултат от събитието е решението да се разработи карта на 100-е европейски туристически обекта", каза министър Ангелкова.

Предвижда се работата по нея да започне с включването на места, които са част от културното наследство на ЮНЕСКО. Форум „Залцбургска среща на върха“ тази година е на тема „Европейските региони и градове 1918-2018-2118“. Събитието води началото си още от 1918 г. и през 2018 г. е част от официалния календар на Австрийското председателство. Основни теми по време на форума са бъдещето на Европа, дигитализацията, енергията и развитието на селските райони и предизвикателствата за регионите и градовете. Участие е него ще вземат председателят на Комитета на регионите Карл-Хайнц Ламберц, Европейският комисар за съседска политика и преговори за разширяване Йоханес Хаан, председателят на Националното събрание на Република Австрия Волфганг Сoботка, членове на австрийското правителство, представители на местните власти, неправителствени организации, политиката и бизнеса от цяла Европа.