Няма съмнение, че запознаването на обществото с проблемите на хората в неравностойно положение е важен етап от интеграцията на тези хора в нашето общество. Именно затова парламентарната група на БСП се отзова на поканата за среща с протестиращите, като организира срещата по единствения правилен начин - в сградата на Народното събрание. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Антон Кутев.
 
„Доколкото поканени в сградата на Народното събрание бяха организаторите на протеста, логично беше те да присъстват на срещата със знаците и логото на своя протест, както и с, бих подчертал, напълно справедливите си искания. Те не правеха политическа агитация или търговска реклама, те протестираха срещу „системата”, като твърдяха: „Системата ни убива”, обясни той.
 
„Те протестираха срещу убийствено ниските доходи на хората с увреждания, срещу липсата на държавна подкрепа, липсата на работа, неработещите институции, мизерията и безизходицата. Скъпи колеги, има много хора, към които българското общество е несправедливо и жестоко. Има много хора, на които държавата и политиците в България са задължени. Но хората с увреждания са със сигурност най-онеправданите и измъчени от „системата”, каза още той.
 
„Ужасната статистика показва, че сериозна част от хората с увреждания няма да дочакат следващия парламент. За част от тях светът ще свърши преди да падне Бойко Борисов. Именно затова, господа от мнозинството, вие днес носите отговорността за техните болки и живот”, подчерта Кутев.
 
Той се обърна към управляващите от ГЕРБ: „Уважаеми колеги, вие не посмяхте даже да се появите там. Не ви хрумна, че разговорът може и да ви е неприятен, но можеше пък да спаси нечий живот. Ще цитирам едната от организаторките на протеста в неин пост в социалните мрежи. Искам да подчертая, че Ина Маринова няма нищо общо с БСП, но казва: „Въпреки поканите към всички политически партии, само и единствено от БСП се отзоваха“. Вие, господа и дами блестяхте с отсъствието си!”, заяви той.
 
„И като връх на всичко, не допуснахте представителите на протеста да влязат в сградата на парламента! Защото на гърдите им имаше надпис, който напомня, че системата ги убива! Видя ви се възкисел надписът, някак дразнеше изтънченото ви депутатско небце. Да, ако се бяха съблекли, можеше да влязат. Ако страхопочитателно си траеха в ъгъла, без да напомнят за последствията от дейността ви, можеше и кафе да пият, но с тези нагли надписи, някак ви се видяха неприемливи. Недостойни се оказаха те за еснафския вкус на депутата! И тук не става въпрос за охраната, която не ги пусна, защото охраната изпълняваше вашите заповеди. Лично проверих това. Аз извиках шефа на охраната, за да избегна напрежението”, обясни Кутев.
 
„Основанието, на което протестиращите не бяха допуснати до сградата на Народното събрание, беше член 19 от Правилата за вътрешния ред на Народното събрание, който гласи: „Продажбата и разпространението на стоки, печатни произведения, рекламни и други информационни материали в сградите на Народното събрание са забранени“. Това цитира охраната! И какво общо има това с хората с увреждания? Лично потърсих председателя на парламента Цвета Караянчева. Докато хората с увреждания чакаха на входа при охраната, лично опитах разговор с единствения наличен зам.-председател - г-н Емил Христов. Единственото, което постигнах, беше благосклонен бащински поглед, придружен с твърд отказ”, допълни той.
 
„Обвиняваме ви в бездушие, защото вчера не помръднахте от местата си, докато не усетихте, че става скандал, а след това се размърдахте отново само, за да запазите седалките си, незаети от други. Е, тук вече се включи и Борисов, разреван от страданията на майката на болното дете. И нещата станаха цинични!”, каза Кутев.
 
„Съжалявам, господин Христов, но вчерашната случка не е случайна грешка, а политическо поведение, което всяка година няколкократно изкарва различни групи хора на протест. Тук говорим за начина, по който работи това управление! Вие сте само поредният му проводник”, заяви Кутев.
 
„Тази обида не е грешка на охраната, а политическо поведение, осъществено този път лично от Вас. И няма как да не сте разбрал, защото колежката, която четеше текста си тук, три пъти прекъсва мрънкането си, за да ме гледа сърдито, защото ви развалям комфорта. Тя ме чуваше, вие не! Затова въпросът за оставката ви, г-н Христов е единственият отговор на политик, който носи отговорност за провала в политиката на ГЕРБ! Ако не я подадете Вие, ще я искаме ние!”, категоричен беше той.