Бюджетният излишък ще бъде изхарчен непрозрачно, опасяват се депутати от ДСБ. Никой не може да каже за какво отидоха 1,3 млрд. лв. излишък в бюджета в края на миналата година, каза Антонела Понева от ДСБ пред БНТ тази сутрин. Според Надя Антонова от БСП обаче твърденията на ДСБ са празни фрази в пространството.
Това е първият парламент и първото правителство, които разпределят излишъка публично, отбеляза Антонова. Превишаването на средствата над планираното се формира от повишената събираемост на приходите, но никой не може да каже колко ще бъде той в края на година, защото големите капиталови разходи на държавата все още не са направени, добави тя. Към края на август излишъкът е 4 млрд. лева.
Голяма част от излишъка ще бъде разпределен за различни дейности в социалната сфера, каза Антонова. Понева от своя страна обвини БСП, че използва средствата о т излишъка за предизборни ходове за купуване на гласове. С парите от излишъка през 2007 г. бяха направени далавери. 10 млн. лв. от излишъка и още 10 от социалното министерство отидоха за реконструкция на сграда, която вече беше ремонтирана, каза Понева. Тя смята, че министърът на труда Емилия Масларова е манипулирала обществената поръчка. Имам доказателства за това и ще ги предам на прокуратурата, категорична беше Понева. /БЛИЦ