Очакваме да водим на 20 май плащането на Гърция и какво ще се случи там. Държавите си имат график на плащане. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по повод спирането на газа за България и Полша.

„Газпром“ изпраща нови инструкции как да се плаща, по друг начин, без трето лице посредник. Опитва се да намери вариант, нов начин на плащане, което да не е в нарушение на санкциите“, каза той и добави, че от ЕК се чува, че всички предложени варианти са в нарушение на санкциите.

„Цените, които виждаме в момента на борсата, не са нормални, но те се дължат на войната, на съкращаване на доставките, на количествата, които влизат в Европа, и на повишеното търсене в Европа“, поясни вицепремиерът.

По повод сделката със САЩ за внос на втечнен газ той каза: „Не съм чул да има някакви геополитически измерения. Ние много ясно знаем в кой отбор играе България – в отбора на ЕС и НАТО. И държавите в този отбор се подкрепят“. На въпроса дали не е имало някакви други изисквания към България, например вдигане на ветото над Северна Македония, Василев отговори: „Не“.

„Решението на КЕВР дава цена с 13% по-висока за май и малко по-ниска за юни, спрямо април“, каза министърът по повод обявената тази вечер цена на газа за месец май.

Той каза още, че ЕК ще даде изключение за санкционния пакет за внос на руски петрол за България, в противен случай страната ни ще наложи вето.

По думите на Василев, „Газпром“ едностранно е решил да не спазва договора с България. „Ситуацията с „Лукойл“ е съвсем различна. Тук се обсъжда дали да се наложи ембарго на руския петрол. Ние сме активната страна“, обясни той.

„Подготвяме нов антиифлационен антикризисен пакет, който да влезе с актуализацията на бюджета“, заяви министърът на финансите

На въпрос защо управляващите воюват с президента Румен Радев, Василев отговори: „Аз атакувам позициите, а не хората“.