„Лично аз не виждам как можем едновременно да намалим данъците, да увеличим разходите и да балансираме бюджета. Не съм написал 200 страници труд, но не мисля, че такава задача е по силите ми”. Това заяви Асен Василев за „Събуди се”.

Той посочи, че от партията „Има такъв народ” са го потърсили преди около 10 дни. „Започнахме да говорим каква е икономическата политика, която е добре да се провежда. Можех да избера длъжност между министър на околната среда или вицепремиер по еврофондовете”, каза той.

„За да може да се проведе икономическата политика през следващите 12 до 24 месеца, аз имам определени виждания и те са, че трябва да се води балансирана политика и основен фокус в нея да бъде спирането на всички течове в държавата. След което може да се премине към балансиране на бюджета”, допълни Василев.

„Основите ни различия са, че според мен трябва да се води балансирана политика - тази година да останем с текущия дефицит, който е предвиден, а при една евентуална актуализация допълнителните милиард и половина да бъдат заложени, така че да посрещнем COVID кризата, да се направи актуализация на пенсиите, да се заложат пари за бизнеса в случайна затваряне и да се заложат пари за здравеопазнавето”, посочи още той.

Василев беше категоричен, че с „Има такъв народ” имат принципни различия за това каква трябва да е икономическата политика на страната.

„Ако има разбиране, че икономическата политика, която ние предлагаме и начинът, по който ние предлагаме да се провежда и има съгласие, че това е правилно, бихме обсъдили конструктивен вариант, с който и да е да се случват тези неща в България, защото те са важни”, каза още той.

Отговаряйки на въпрос относно това, кой пръв е нарушил мълчанието - той или ИТН, Василев каза следното: 

"Да, имахме джентълменска договорка да запазим мълчание. Аз лично вярвам, че когато разговори се водят е нормално тези разговори да са конфиденциални. Освен ако и двете реши не решат да бъдат публични.

Господин Трифонов ги направи публични, когато в понеделник, докато обявяваше кабинета, каза, че са водени разговори с нас. Не считам, че съм нарушил договорката:.