Не трябва да се променя данъчната система, нито да се прави бюджет с нулев дефицит в ситуация, в която цели публични и икономически сектори се нуждаят от държавна подкрепа.


Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Асен Василев, като поясни, че в това отношение визията му не съвпада с тази на Николай Василев.

По-рано днес Николай Василев, който беше номиниран за премиер от "Има такъв народ" обясни каква е причината за оттеглянето на номинацията му. Той посочи, че на Асен Василев е бил предложен вицепремиерски пост.

От своя страна служебният министър на финансите коментира, че не е приел поканата заради фундаментални различия в икономическата политика и целите, които трябва да си постави едно правителство във финансите и икономиката.

"Най-голямата спирачка пред икономическото развитие всъщност е да овладеем корупцията и тези безумни течове, които се случват навсякъде", заяви Асен Василев.

Той подчерта, че според него трябва да има баланс между приходите и разходите.

"Там има една идея за много бързо отиване към нулев дефицит, което според мен не е удачно", добави той.

"Според мен трябва да се води една много по-балансирана политика. Нашият дефицит в момента, както е заложен в бюджета е вторият най-нисък в Европа.

Допълнителният приходи от милиард и половина, които ще реализираме, според мен трябва да бъдат предвидени за мерки против кризата, за здравеопазване, за подкрепа на бизнеса в една по-тежка криза и за актуализация на пенсиите.

Няма как да съм част от един икономически екип, ако нямаме обща визия какво трябва да се свърши и как трябва да се свърши." - обобщи Василев.