Асен Василев е в България. Това стана ясно след като той се появи в ефира на Дарик радио и даде интервю. Прави впечатление обаче, че по време на разговора той много повърхностно коментира темата с Nexo. 

След новите разкрития за Nexo мрежата гърми: На кой остров избяга Асен Василев?!

Както БЛИЦ съобщи, по време на брифинга на прокуратурата вчера говорителката на Иван Гешев Сийка Милева съобщи, че финансов министър е провел среща между български банки и Nexo, на която е поискал да се обмисли през системата БОРИКА да се плаща с криптовалути. 

Въпросната среща се е случила преди около половин година. По това време министър на финансите бе Асен Василев. 

На пресконференцията стана ясно още, че към момента в качеството на обвиняеми са привлечени четири лица. Две обаче по всяка вероятност не са на територията на страната. 

В прессъобщение до медиите Асен Василев коментира изнесените по-рано днес от прокуратурата данни. От него обаче не ставаше ясно къде точно се намира депутатът от ПП.

Днес Василев коментира само, че хората, които не са финансово грамотни, трябва да си зададат два въпроса, относно Nexo - "Ощетени ли са лично, ощетен ли е държавният бюджет и публичните финанси в някаква степен. Ако нито едното не е ощетено, това е частно-правен спор, където прокуратурата трябва да си свърши работата, ако някой е ощетил някого. Това е", каза Василев.

Той посочи, че са проверили дали имат дарения от Nexo. "Ние проверихме, нямаме дарения получавани от "Nexo", но дори и да имаме, не виждам проблем в това", посочи Василев.

В крайна сметка той говори за предстоящото връчване на третия мандат и какво следва след това.

Добре за България е да има кабинет, но това, което ни се предлага, е една нова кръгла маса – партиите, които са докарали страната ни до това състояние, да седнат, да им се даде една индулгенция на принципа „ние вас няма да ви гоним,” след което да се използват новите партии, които искат страната да тръгне по нов път, за да се изперат старите. Тезата изрази той. 

По думите му „Продължаваме промяната” би подкрепила правителство, което ясно ще заяви и ще направи истинска съдебна реформа, така че който е нарушил закона, да отива във затвора. Ако обаче има такова правителство, ГЕРБ ще намерят причина да не го подкрепят, категоричен бе е Асен Василев.

Трябва да се запитаме кое е добре за България – да, добре е да има кабинет, защото без него няма как да влезем в Еврозоната, в Шенген, както и да свършим редица належащи реформи. Другият въпрос обаче е какво ни се предлага като възможност. Дали е по-добре да влезем в един коловоз на имитация или е по-добре да минем през малко болка, но да се изчистим веднъж завинаги? Според е по-добре да направим второто”, категоричен е Асен Василев.

Той добави, че инерцията на Промяната не е унищожена.

„Тя щеше да бъде унищожена, ако бяхме позволили да се откраднат едни пари от пътното строителство. Това, което стана ясно след четворната коалиция, е че ние този компромис да се договорим с предишните няма да го направим. Това е моментът, в който се мобилизираха всички сили, които печелеха от съществуващия модел, а те не са малко – икономически интереси, канали на оръжие, канали на дрога, внасяне на храни с пестициди – всички тези хора се почувстваха застрашени и се мобилизираха”, припомни още Василев пред Дарик.

За него ГЕРБ в момента могат да сформират мнозинство, както са сформирали при избора на председател на Народното събрание. С първия мандат обаче те не са поискали да сформират такова мнозинство, а причината за това е била само една – това мнозинство е много нелицеприятно и неприемливо за обществото.

„Това, което стана ясно на всички граждани, е че този път няма да е бърз, няма да е лесен, ще отнеме време, много усилия и всеки от нас ще трябва да даде нещо в тази борба”, каза още Василев.

Асен Василев бе категоричен, че трябва да преценим дали сме готови да се борим за това България да стане една по-добра страна или сме готови да се примирим.

„Имам един любим цитат, приписван на Данте, въпреки че не е намерен в неговите ръкописи – че във времена на морална криза най-горещите места в ада са запазени за тези, които са неутрални.”

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук