Цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и цената на зърното, но тези 20%, които иска държава от тях да отпаднат.

Това заяви в ефира на бТВ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

По повод мерките за горивата той е категоричен: "Чуждестранните шофьори няма да могат да се възползват от тази мярка.

Очакваме поне 1 млн. семейства да се възползват и то става въпрос за ниския глас горива - т.е. хората, които не карат скъпи коли."

"Дефицитът в НОИ ще се увеличи малко, но ще се върне на 50/50, както беше. Нека ви припомня, че имаше един период, в който всичко, което следваше да е натрупано - изчезна.", каза Василев по повод увеличението на пенсиите.

"Дългът на държавата към момента намаля. Ние не предвиждаме дълг над това, което вече е заложено в бюджета. Това, което идва допълнително като приход в следствие на инфлацията ще го върнем при хората.", категоричен е той.

"Трудни месеци ни чакат. Заложили сме инфлация над 10%. Войната допълнително ускори инфлацията при хранителните стоки. Остава и строителната инфлация да навлезе. В момента има недостиг огромен на храни. Индия затвори пазарите си за зърно, с Украйна не знаем какво ще стане. Около 20% е увеличението на хранителната кошница към момента.", обясни финансовият министър.

"Тегленето на заеми не ни отдалечава от еврозоната. Ние сме много далече от минималната стойност на дълга, която би ни отдалечила от еврозоната. Говорим си в коалицията. Плана за въвеждане на еврото е обявен за обсъждане още от 5-ти юли", каза Василев.

"Не бих казал, че парното ще скочи с 50%. Това, което са обявили в Бургас днес ме изненадва. Трябва да се прегледат всички разходи и трябва да се направи оптимизация. Ние вече имаме намаляване на ДДС-то на парното. Има предвидени компенсации за газа. ", посочи вицепремиерът.

"В момента има пари за пътища. Тук въпросът е да стигнат до фирмите и те да започнат да строят.", заключи той.