Както знаете, в НС беше внесено предложение за еднократна помощ на пенсионерите с пенсия под 526 лева, в размер на 75 лева. Позицията на МФ под мое управление винаги е била да се дават трайни увеличения, а не еднократни помощи. Причината е доста проста, тя се вижда в динамиката напенсиите през последните 15 години.

Това каза финансовият министър в оставка Асен Василев на извънреден брифинг, във връзка с предложението на ГЕРБ и ДПС пенсионерите с пенсии под прага ан бедността да вземат 75 лева добавка за Великден. 

Великденски добавки по 75 лв за пенсионерите под прага на бедност предложиха ДПС и ГЕРБ-СДС

"А тя е следната" - продължи той - "2009 средната пенсия е 288 лева, през 2020 средната пенсия достига 382 лева, това е увеличение с под 10 лева на година.

2023 година, когато бяха направени трайни увеличения на пенсиите, средната пенсия достигна 788 лева. Повече от двойно на средната пенсия от 2020 година.

2024 година от 1 юли е заложено в бюджета и в НОЙ средната пенсия да е 883 пенсия, което е почти 100 лева увеличение всеки месец, а не 75 лева еднократно, предизборно", обясни Василев.

"Даването на добавки предизборно, е изключително порочна практика. тя дели пенсионерите на групи. Ако един човек има 527 лева, той няма да получи добавка. Ако пенсията му е с 3 лева по ниска той ще получи 75 лева добавка. Пита се защо?

Защо делим пенсионерите а не правим трайно увеличение на техните пенсии", попита министърът на финансите в оставка. 

"Важно е да се каже, че нашите пенсионери имат достойнство, те са си заслужили всичките пари, които получават като пенсии, като са си плащали осигуровките. 

Трябва да се каже, че деленето на пенсионери на групи - някой да вземе, друг не, раздаването на пари безпринципно без те да са финансирани в бюджета е изключително порочна практика, за да може пенсиите да се държат пенсиите ниски. Ние искаме пенсиите да се увеличават", каза още той. 

"Пенсионерите, дори на минимална пенсия, ще взимат почти 50 лева на месец от 1 юли, трайно, защото те са си заслужили тези пари, правейки вноски в пенсионната система. Дали има пари за тези средства. МФ се обърна към НОИ, за да сме сигурни, че разчетите ни са верни. Към края на февруари НОИ е събрал с 6 милиона повече от предвиденото.

Към края на годината тези 6 милиона лева може да станат до 40 милиона лева. Може и да не станат, зависи от динамиката на осигуровките и как се движат заплатите.

Това, което е в разчета на НОИ, е да може да се осигури увеличението на най-малката и средната пенсия трайно - с 50 и 100 лева. А не да се дават добавки веднъж в годината на някои пенсионери", обясни Василев. 

"Приемането на такова решение от НС поставя под риск трайните увеличения, които са заложени за всички пенсионери.

Не се заигравайте с популизма, а направете това, което е правилно - правилното е нашите родители да имат достойни старини, базирани на трайно увеличение на пенсиите за всички пенсионери, по швейцарското правило. Всичко друго е евтин популизъм", призова Василев. 

По думите му, ако парламентът одобри това решение, 75% от пенсионерите ще останат без великденски добавки. 

"Моето мнение като финансов министър е, че пенсиите трябва да се вдигнат на всички пенсионери, а не само на 25% от тях. Ако има излишък в НОИ, нека да бъде разпределен така, че да няма ощетени хора", отбеляза още Василев. 

Финансовият министър в оставка също повтори, че деленето на богати  и бедни пенсионери, които да вземат добавка за Великден, не било честно. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук