Не ме карайте да коментирам полета на гълъба. Това каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев за обвиненията на Гълъб Донев, че си прави пиар акция като два дни преди това е започнал да говори за границата и сякаш се противопоставя на това ние да влезе в Шенген.

Гълъб Донев обясни защо темата за Шенген е пиар фокус

"Но ние говорим за границата от май месец, не говорим от последните два дни. Оттогава взехме мерки, за да може "Капитан Андреево“ да бъде запушено като дупка в европейската граница", заяви Василев.

"Аз мисля, че Шенген е една много важна тема за българското общество. Знаем, че премиерът е човекът, който трябва да представлява държавата в ЕС и да води всички разговори, в т.ч. с другите представители на другите държави в ЕС – господин Рюте, канцлерът на Австрия. Така че бихме искали да чуем какво те са му казали и съответно каква е пречката България да не бъде приета в Шенген“, каза на брифинга пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната“.

"Другото нещо, което не се случи в този парламент е, че в първите дни на този парламент внесохме антикорупционните закони, за което холандците казаха, че те трябва да бъдат приети", допълни Василев, цитиран от "Фокус".

"Днес за първи път, след като държавите обявиха, че ще ни спрат за Шенген, започнаха да се разглеждат тези закони. А два месеца се занимавахме с Изборния кодекс. Това, което в момента виждаме е, че вместо тези усилия да бъдат продължени, вместо да си свършим техническата работа и да нямат аргумент, с който да ни откажат, ние малко като след "дъжд качулка“ се сетихме чак като ни казаха: "Къде са ви законите за антикорупция, къде ви е границата сухопътната?", заяви Асен Василев, без да обясни защо тези закони не бяха приети докато ПП бе на власт, а границата бе пробита от мигрантите тъкмо по времето на Бойко Рашков.

"Все още не сме получили покана за разговори с ГЕРБ, но моят съвет към господин Габровски е да се фокусира върху партиите, които биха осигурили подкрепа за евентуален кабинет, а след това ще обсъждаме 16-те политики, които ние ще подкрепим като опозиция", категоричен беше той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук