Искам да призова ГЕРБ в оставащите няколко дни на парламента, е да се приемат законите по плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Там има три антикорупционни закона и е крайно време Бойко Борисов да спре да се крие по храстите и да излезе и да каже като мъж: тези закони ни притесняват, притеснява ни, че ще ни хванат за корупция.

Това заяви в пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ Асен Василев.

„Или да каже: ние сме наистина за европейско развитие на България и ще приемем тези закони и ще отпушим парите“, добави той.

„И най-накрая тия 12 млрд. които България чака от Европа, да дойдат, а не ГЕРБ да ги блокират, защото ги е страх и се крият по всякакви храсти, села и паланки“, заяви Василев.

Ще има ли кабинет: Борисов с остър отговор на Асен Василев, захапа го за джендърите БЛИЦ Live

„Нека да разпитат и пудела и всички други, които са в тази схема. В момента прокуратурата работи, уж. Нека да си свърши работата. Никой не ѝ пречи“, отговори той на въпрос за разследването на скандала с митниците, в който бяха замесени Живко Коцев и Бойко Рашков.

По думите му, трите блокирани закона са законът за подаване на сигнали, правилата за избор на шефа на комисията за противодействие на корупцията, одобрени от ЕС и законът за личния фалит.

„Това е, което стои между нас и второ плащане на ПВУ. Както казах, Борисов да спре да се крие по храстите, да излезе и да каже като мъж: ние се страхуваме от това и не искаме да го правим или някой не ни позволява, или: ние сме готови да го направим“.

Според него, предложенията стоят в деловодството на парламента и председателят на ги придвижва.

„Второто плащане е 1,2 млрд., но ако не направим второ плащане, всички други плащания стоят и висят. От общо 12 млрд. сме получили 2“, обясни Василев.

Цветанка Ризова закова Асен Василев, а той изпадна в режим на...

„Споразумение с ГЕРБ, според мен, не си струва хартията, на която е подписано. Трябват действия. Аз съм сигурен, че и в ГЕРБ има хора, които искат тия пари да стигнат до българските граждани“, заяви бившият финансов министър.

„Тези хора не се страхуват от корупция. Тези хора в ГЕРБ ги призовавам да говорят с тяхното ръководство и да ги накарат най-накрая да си свършат работата“, призова той.

"Борисов да спре да се крие и да се извинява, и да мота топката, и да се снишава по-ниско от тревата", настоя той.