Бюджетната комисия в парламента обсъжда актуализацията на бюджета на второ четене, съобщава БНР.

Депутатите започнаха работа с преходните и заключителни разпоредби, с които се правят промени в Закона за ДДС.

Комисията отхвърли намаляването на налога от 20 на 9 на сто върху олиото, плодовете, зеленчуците и други селскостопански изделия.

За диференцирането на ставката имаше различни предложения от ГЕРБ и от "Възраждане", но вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев предупреди, че загубите за хазната ще бъдат сериозни, а ефектът - съмнителен:

"750 млн. на годишна база струва това предложение, но другото, което искам да кажа, е, че специално за земеделските производители, що се отнася до животновъди, плодове и зеленчуци, в разходната част има предвидени средства за програми за подпомагане на тези производители".

Отхвърлено беше предложението за нулево ДДС върху брашното.

Георги Ганев от ДБ обясни, че по принцип диференцираните ставки не са добро решение: "Дайте да го свалим на 15% ДДС за всичко, г-н министърът да се гътне тука и да скочи от прозореца и да продължаваме нататък.

Василев остана разочарован, че комисията отказа да повиши акциза върху цигарите и така в хазната няма да постъпят 100 млн. лева допълнително. На фона на пропуснатите постъпления депутатите завишиха разходната част със 760 млн. лева.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната": "Това за мен просто е необяснимо. Министърът на финансите казва, че това ще доведе до покачване на дефицита в края на годината и отговорът от опозицията е - ами ние имаме най-ниския дефицит в Европа".

Кирил Ананиев от ГЕРБ: "Ние сме направили балансирано предложение по отношение на приходите и разходите, решаваме изключително важни проблеми, които съществуват в публичния сектор и те не търпят отлагане".

Не бяха удовлетворени исканията за повече пари за Агенцията за борба с градушките. "Доколкото разбирам от земеделие, градушките са два-три месеца през годината. През зимата няма градушки. Освен да стрелят по Дядо Мраз", каза депутатът от БСП Румен Гечев.

"По Дядо Мраз не знам кой стреля, но всъщност много от земеделските производители са им благодарни за това, че успяват да им спасят реколтата", отговори президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Комисията единодушно одобри 5,5 млн. лева за Селскостопанската академия и пари за множество храмове.

Депутатите одобриха и по-ниските акцизни и ДДС ставки при енергоносителите като мярка срещу високите им цени.

Бюджетната комисия одобри и заплатите на служителите в МВР да се вдигнат с 20 процента. За целта Министерството на вътрешните работи ще получи 175 милиона лева допълнително.

В текстовете беше записано, че до 30 септември министърът на вътрешните работи трябва да представи в Министерството на финансите доклад за направените структурни реформи.

Окончателното решение предстои да бъде взето от пленарна зала в сряда. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ