Румен Радев чертае бъдещето на своята политическа формация, така лидерът на СДС и зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Румен Христов коментира пред пред NOVA NEWS празничната реч на президента.

Той бе категоричен, че редовно правителство винаги е за предпочитане от служебно. „На вота не недоверие не подкрепих правителството, но това не означава, че не подкрепям влизането на страната ни в Шенген. Ние сме пълноправни членове“, посочи Христов.

По негови думи самият факт, че „Възраждане“, ИТН и БСП реагират остро, това означава, че решението за Шенген е успешно. Политикът беше категоричен, че страната ни ще влезе в пространството и по суша.

Той беше категоричен, че никъде в договора не е записано колко мигранти ще бъдат върнати в България.

„Доверихме се на Христо Иванов, Атанас Славов и на Надежда Йорданова. Надявам се, че конституционните промени са изпипани и няма да има последици за промяна или отмяна на текстове“, заяви той.

Все още не са ясни представителите на Конституционния съд, каза Христов.

„Ако Атанас Атанасов е консенсусната фигура на управляващото мнозинство за конституционен съдия, тогава ние ще го подкрепим“, каза политикът.

По негови думи е логично правителството да бъде с мандат на ГЕРБ-СДС. „Фигурата на финансовия министър е важна, затова има логика Асен Василев да поеме поста на вицепремиер“, посочи той.

По негови думи, обаче, ПП-ДБ трябва да кажат кой ще бъде вицепремиерът, а от ГЕРБ-СДС ще го подкрепят.

Христов бе категоричен, че ще искат да имат представител в правителството след ротацията. „Очевидно е, че някои от министрите не се справят добре. Смяната им ще гарантира по-добра работа на правителството“, посочи той.

Христов допълни, че от ДПС са заявили, че няма да имат министър.

За европейските избори политикът каза, че СДС и ГЕРБ ще се явят с обща листа. Той постави добра оценка на Александър Йорданов.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук