Хиляда българи излязоха на протест в петък вечерта пред БНТ заради цензурата, наложена от обществената телевизия върху лидера на "Атака" и кандидат-кмет на София Волен Сидеров.

Според Споразумението за отразяване на предизборната кампания, подписано от генералния директор Емил Кошлуков и партия "Атака", Сидеров трябваше да има на 4 октомври участие в „Панорама”. Той обаче не бе допуснат до предаването. Това предизвика гнева на събралите се на митинг на „Сан Стефано” граждани, съобщават от партията.

В продължение на 5 часа самият Сидеров и негови симпатизанти стояха пред входа на обществената телевизия. Част от тях носеха плакати, на които се четеше: „Свобода на словото”, „Емо, не се прави на мъж пред Волен, а свали новините на турски”, БНТ – полицейска телевизия”, „Оставка, Кошлуков”, „Не налагайте цензура на Волен” и др.

Споразумението между партията на Сидеров и БНТ беше нарушено от генералния директор, който се закани да не допуска до ефир по време на кампанията кандидат-кмета.

На входа на БНТ под засилено присъствие на полиция и жандармерия слязоха изпратени от Кошлуков негови подчинени, но самият той отказа да разговаря с недоволните от наложената цензура над Сидеров. Журналист от АЛФА ТВ се опита да се свърже с Кошлуков по телефона, но той категорично отказа разговор и затвори.

Служителите му – Мариела Драголова, ръководител на дирекция "Информация", и Симеон Касабов, изпълнител директор, се оправдаха с решението на Управителния съвет на медията да не се дава ефир на Сидеров, което е в противоречие с подписаното споразумение и всякакви норми за равнопоставеност на участниците в избори.

Майсторът на спорта по ски и балкански шампион Борислав Киряков от Чепеларе каза пред ръководството на БНТ, че с цензурата над Сидеров лишават народа да чуе истината. „Като български гражданин, участвал на световни олимпиади, ви моля да дадете право на Сидеров да говори в ефир.

Нека хората да решат дали е прав, или не. Просто го допуснете, защото има това право”, каза Киряков.

70-годишният Спас Димитров го подкрепи с думите: „В моя чест е свирен навремето химнът на държавата. Сега може да съм инвалид, но вие се подигравате с нас. Дошъл съм пред БНТ от Монтана, за да защитя правотата на Сидеров. Защо го цензурирате? Ако си мислите, че сте го унищожили, не сте”.

Димитров се обърна към медиите с молба да не лъжат, че АТАКА е нахлула в БНТ: „Аз с тези две патерици не мога да нахлувам, не нахлуваме, а искаме среща и Сидеров да бъде допуснат до участия. Той е нашият глас”, категоричен бе той.

Припомняме, че Сидеров поиска ревизия на БНТ, която се издържа с парите на българските данъкоплатци и за която на година се дават близо 70 млн.

лв. Същата телевизия посрещна Сидеров и гражданите с верига, заради което събралите се определиха поведението на БНТ като верижна свобода на словото.